Principalul diplomat rus în UE, un spion acoperit al Kremlinului. Belgia cere expulzarea lui

DE Daniel Toșa | Actualizat: 24.10.2023 - 21:03
Principalul diplomat rus în UE, un spion acoperit al Kremlinului. Belgia cere expulzarea lui - Foto: Profimedia images

Agențiile de securitate belgiene îl suspectează pe Kirill Logvinov că lucrează pentru Serviciul de Informații Externe al Rusiei pentru destabilizarea Uniunii Europene chiar de la Bruxelles.

SHARE

Șeful misiunii Rusiei pe lângă UE, Kirill Logvinov, care își are sediul la Bruxelles, este cel mai probabil un spion sub acoperire diplomatică, pus în slujba Kremlinului, scrie publicația germană Der Spiegel despre acest lucru.

Principalul diplomat rus în UE, un spion acoperit al Kremlinului. Belgia cere expulzarea lui

Logvinov, în vârstă de 48 de ani, a fost acreditat ca diplomat al Misiunii Permanente a Rusiei la Bruxelles din 2018. Deoarece ultimul ambasador rus la UE și-a părăsit postul în urmă cu aproximativ un an, Logvinov a devenit șeful de facto al misiunii.

În perioada 2010-2014, el a lucrat la ambasada Rusiei la Berlin, dar la acea vreme nu era suspectat că ar fi un posibil spion, notează jurnaliștii germani.

Der Spiegel, publicația belgiană De Tijd, publicația suedeză Expressen, publicația estoniană Delfi, radiodifuzorul lituanian LRT, publicațiile poloneze VSquare și Frontstory, Centrul de dosare fondat de emigranții din Rusia și publicația slovacă ICJK lucrează la un proiect comun numit Espiomats. Scopul acestuia este de a identifica posibilii spioni ruși din UE care operează sub acoperire diplomatică. 

Citește și: O cincime dintre spionii ruși din Europa operează în Elveția. Au cartier general la Geneva

Jurnaliștii de la Espiomats au declarat că structurile de securitate belgiene îl suspectează pe Logvinov că lucrează pentru Serviciul de Informații Externe al Rusiei. Belgia nu exclude ca unii "diplomați" ruși să lucreze, de asemenea, pentru Rusia și împotriva UE.

Der Spiegel scrie că interlocutori din structurile de securitate nu au dorit să comenteze despre ce fel de activitate este vorba.

Citește și: VIDEO Cum încearcă CIA să recruteze ruşi ca spioni cu un mesaj sensibil pe rețelele de socializare

Contraspionajul belgian ar fi cerut ca Logvinov să fie expulzat din Belgia, dar Serviciul European de Acțiune Externă s-a opus, temându-se probabil de repercusiuni pentru diplomații săi din Rusia.

Vicepreședintele Parlamentului European, Martin Hojsik, s-a declarat surprins de faptul că Logvinov se află încă în UE.

"Dacă structurile de securitate belgiene au recomandat într-adevăr expulzarea sa, sunt foarte curios de ce nu a făcut-o SEAE", a declarat el reporterilor.

Țară din UE unde se află o cincime din spionii ruși

Elveția, ceea ce reprezintă aproximativ o cincime din numărul total de agenți ruși din Europa, relatează ziarul elvețian Neue Zürcher Zeitung cu referire la datele Serviciului Federal de Informații din Elveția.

Țările europene au contracarat în mod activ rețelele de informații rusești prin expulzarea personalului ambasadelor rusești de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

În ciuda acestui fapt, Elveția păstrează tradiția neutralității și nu recurge la expulzarea agenților. Potrivit estimărilor serviciilor de informații, care au fost prezentate parlamentarilor în septembrie, în prezent în țară lucrează aproximativ 80 de agenți ruși.

Elveția vrea să mențină canalele de comunicare cu Rusia

Un reprezentant al Departamentului de Afaceri Externe al Elveției, în comentariile sale pentru NZZ, a subliniat că guvernul țării "nu aplică nicio sancțiune sub forma expulzării diplomaților", adăugând că este important să se mențină canalele de comunicare cu Rusia.

"Atunci când Elveția decide să extorcheze diplomați, acest lucru se face din motive de securitate internă, iar astfel de cazuri nu sunt anunțate public", a precizat interlocutorul.

Orașele Geneva și Berna au atras întotdeauna atenția serviciilor de informații din cauza locației lor și a prezenței organizațiilor și companiilor internaționale. Problema spionajului din partea Federației Ruse a devenit un subiect de discuție de actualitate în rândul politicienilor elvețieni.

"Acești agenți străini reprezintă o amenințare la adresa securității interne și externe a Elveției", a declarat Fabian Molina, membru al Adunării Naționale elvețiene (camera inferioară a parlamentului), într-un interviu acordat NZZ, potrivit glavcom.ua.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te