O cincime dintre spionii ruși din Europa operează în Elveția. Au cartier general la Geneva

DE Adina Mutăr | 08.10.2023 - 17:46
O cincime dintre spionii ruși din Europa operează în Elveția - Foto: bloomberg.com (imagine cu caracter ilustrativ)

O cincime dintre spionii ruși din Europa operează în Elveția. Au cartier general la Geneva. Există peste 80 de spioni ruși în Elveția, ceea ce reprezintă aproximativ o cincime din numărul total de agenți ruși din Europa, potrivit Serviciul Federal Elvețian de Informații.

SHARE

O cincime dintre spionii ruși din Europa operează în Elveția. Au cartier general la Geneva. Publicația franceză Le Monde scria în iulie că în Elveția operează peste 200 de spioni ruși.

Statele europene au contracarat în mod activ rețeaua de informații rusă, expulzând angajații ambasadelor ruse de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022.

O cincime dintre spionii ruși din Europa operează în Elveția. Au cartier general la Geneva

Cu toate acestea, Elveția nu a recurs la un astfel de pas din cauza lungii tradiții de neutralitate.

Estimările serviciului de informații, raportate Parlamentului în septembrie, indică faptul că în prezent există 80 de agenți ruși în țară.

Un reprezentant al Departamentului de Externe elvețian, a precizat că Guvernul „nu impune nicio sancțiune sub forma expulzării diplomaților”, pentru a menține canalele de comunicare cu Rusia.

„Când Elveția expulzează diplomați, o face din motive de securitate internă, iar aceste cazuri nu sunt raportate public”, a adăugat acesta, potrivit pravda.com.ua.

Geneva și Berna în special au atras întotdeauna atenția informațiilor din cauza locației organizațiilor și companiilor internaționale acolo, iar problema spionajului rusesc a devenit un subiect fierbinte de dezbatere în rândul politicienilor elvețieni.

„Acești agenți străini amenință securitatea internă și externă a Elveției”, a declarat Fabian Molina, membru al Adunării Naționale a Elveției (Camera Inferioară a Parlamentului).

Anul trecut, serviciile de informații elvețiene au raportat că spionajul rusesc „înflorește” în țară după valuri de expulzări ale diplomaților ruși din țările europene.

Potrivit Le Monde, la Geneva, acțiunile agenților ruși sunt cele mai sensibile.

Aici se adună mii de diplomați din întreaga lume pentru reuniunile anuale ale organismelor multilaterale ale ONU, cum ar fi Consiliul pentru Drepturile Omului, Adunarea Mondială a Sănătății și Conferința Internațională a Muncii.

Acestea sunt oportunități pentru agenții de informații sub acoperire diplomatică de a se amesteca și de a stabili contacte într-un oraș în care mișună mulți finanțatori, lideri de afaceri. 

Ca să nu mai amintim de conturile elitei ruse în băncile elvețiene, unele știute, altele secrete.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te