Primarul Moscovei a decis ca orașul să nu sărbătorească Crăciunul și Revelionul din cauza războiului

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 19.11.2022 - 09:44
Sărbătorile de iarnă la Moscova în 2010. / Foto: Profimedia

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunțat că a decis, în urma consultării populaţiei şi ţinând cont de starea de spirit a acesteia în contextul războiului din Ucraina, anularea marilor concerte în aer liber şi a focurilor de artificii în timpul sărbătorilor de Anul Nou.

SHARE

Sobianin a subliniat că aşa au hotărât moscoviţii în cadrul consultării la care au participat aproape 300.000 de persoane, opinia majoritară observată astfel fiind să fie celebrate sărbătorile, dar să se restrângă festivităţile.

Un procent de ''29% s-au pronunţat pentru formatul tradiţional al sărbătorilor, în timp ce 52% au propus renunţarea la actele publice masive'', a precizat edilul capitalei ruse. Cu toate acestea, a adăugat el, în timpul sărbătorilor de iarnă nu vor lipsi tradiţionalele luminiţe şi decoraţiuni.

Citește și: Kim Jong Un preia retorica lui Putin: Amenință că va răspunde ameninţărilor cu arme nucleare

Când a convocat consultarea pe pagina web a primăriei, Serghei Sobianin a pledat de la început pentru menţinerea festivităţilor obişnuite de Crăciun şi Anul Nou, argumentând că nimic nu este mai rău decât starea în care ''oamenii cad în depresie şi îşi uită tradiţiile'', iar acest lucru este exact ''ceea ce caută inamicul''.

Primarul Moscovei a amintit că nici măcar în anul 1942, după invazia germană, Rusia nu a anulat festivităţile de sărbători, care s-au desfăşurat atunci în tranşee, adăposturi antiaeriene, fabrici, teatre sau parcuri.

Veniturile obţinute la evenimentele care totuşi vor avea loc la Moscova de sărbători vor fi dedicate soldaţilor şi angajaţilor din industria militară, a mai anunţat Sobianin. ''În multe parcuri şi la festivaluri se va colecta ajutor umanitar. Şi copiii vor putea folosi curierul lui Ded Moroz (Moş Crăciun rus) pentru a le trimite cărţi poştale de felicitare soldaţilor şi rezidenţilor noilor regiuni'' ucrainene anexate de Rusia, adaugă edilul capitalei ruse.

Citește și: VIDEO O mașină de pompieri taie calea unui avion cu 108 oameni pe pista de decolare: 2 morți

Nici la Sankt Petersburg nu vor fi evenimente și luminițe de sărbători

Al doilea oraş al Rusiei, Sankt Petersburg, a renunţat deja la organizarea festivităţilor şi la luminiţele stradale pentru aceste sărbători. Regiunea Krasnodar, din sud, a anulat de asemenea festivităţile şi focurile de artificii, în timp ce oraşul Magadan din extremul orient rus a suspendat tradiţionalul festival de sculpturi în gheaţă.

Un sondaj asemănător celui al primarului Moscovei a fost efectuat pe Telegram la începutul lunii noiembrie de preşedintele Dumei de Stat a Rusiei (Camera Deputaţilor), Viaceslav Volodin.

Conform rezultatului anunţat de acesta, 24% dintre participanţi s-au pronunţat pentru anularea completă a festivităţilor, 10% pentru desfăşurarea lor la fel ca în toţi anii şi 65% pentru limitarea festivităţilor de sărbători doar la concertele pentru copii. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te