Interlopul oltean Rechinul l-a „cumpărat” pe Guvernatorul din Cancun. 50.000$, șpaga la un polițist

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.09.2022 - 17:13
Interlopul Rechinu - FOTO: Presa mexicană

Pe 27 mai 2021, Procuratura Generală (FGR) l-a arestat și acuzat că este liderul unei rețele criminale care operează în statul Quintana Roo și care a furat mai mult de 1.200 de milioane de pesos de bancomate.

SHARE

 FGR a executat un mandat de arestare provizorie în scop de extrădare prezentat de România. Judecătorii Tribunalului București i-au dat mandat de arestare, el fiind acuzat de infracțiunile de tentativă de omor, șantaj și constituirea unei rețele de criminalitate organizată, fapte pentru care șase dintre colaboratorii săi au fost condamnați la pedepse cu închisoare între trei și 10 ani.

O operațiune comună a autorităților mexicane și americane a destructurat rețeaua lui Florian Tudor.

Citește și: Povestea sfâșietoare a Margaretei Pogonat: A iubit un coleg cu 17 ani mai tânăr. Văduvă la 49 ani

Din februarie 2020, FBI a cerut colaborarea celor de la Unitatea de Informații Financiare (UIF) din Mexic pentru a urmări proprietățile și tranzacțiile efectuate de Florian Tudor, presupusul șef al bandei de infractori, și asociații săi, Adrian Constantin Tiugan și Adrian Ninel Enăchescu.

Blocarea conturilor infractorilor români s-a petrecut la opt luni după ce o anchetă a făcut publice operațiunile grupului infracțional al românilor din Mexic. Cei de la UIF estimează că grupul de infractori a fost implicat în operațiuni ilicite de 240 de milioane de dolari pe an la nivel global.

 Imperiul infracțional construit de „Rechinul“ Florian Tudor a început să se destrame treptat după ce Sorin Marcu a fost asasinat în Cancun.

Citește și: VIDEO Manelist și-a înscenat arestarea pe scenă de către falși polițiști. Pedeapsă: 3 ani pușcărie

Totul a culminat cu Operațiunea „Caraibe“, coordonată de FBI și Unitatea mexicană de Informații Financiare, prin care se urmăresc proprietățile și tranzacțiile financiare efectuate de Florian Tudor. Alte anchete sunt în desfășurare în România. 

Unitatea de Informații Financiare (UIF) a blocat 79 de conturi bancare folosite pentru fraudă în Mexic.

Unul din liderii Partidului Verde Ecologist, Jose de la Pena Ruiz de Chavez, a fost demis în urma legăturilor pe care le avea cu mafia românească.

Mai mulți politicieni și șefi de poliție mexicani sunt vizați de anchetele în curs. În România e liniște, deocamdată. 

Politicieni fără număr la susținere


„Rechinul“ și-a ridicat imperiul ilegal din Cancun graţie sprijinului obţinut de la fostul guvernator al regiunii. Treptat, i-ar fi cumpărat şi pe oamenii legii de la nivel local, care au închis astfel ochii la ilegalităţile comise de români. Următorul pas a fost cumpărarea influenței la nivel înalt, în rândul politicienilor.

Conform raportului Departamentului de Informații al Cabinetului Federal de Securitate, care a colaborat cu FBI și DEA (Drug Enforcement Agency, SUA), privind modul în care centrul de operațiuni al mafiei române a ajuns să fie stabilit la Cancun, s-a concluzionat că asta a fost posibil datorită sprijinului primit de la o întreagă rețea de politicieni ai celor mai importante partide din Mexic.

Dar şi de la personaje locale precum foşti primari, deputați, foști guvernatori și lideri ai mai multor mișcări, susțin jurnaliștii mexicani. Jose de la Pena Ruiz de Chavez este primul politician mexican care a fost demis pentru presupuse legături cu interlopii români.

Afacerile ilegale ale organizației lui Florian Tudor au fost protejate la cel mai înalt nivel în Mexic: de la polițiști și bancheri, până la politicieni din cinci partide politice diferite. 

La fel și în România, mai ales în Craiova, locul de origine al organizației criminale. 

Cât de mare e corupția în Mexic? Aflăm de la unul din martorii anchetatorilor, care susține că un șef de poliție mexican era plătit lunar cu sume cuprinse între 30.000 și 50.000 de dolari. 

Declinul organizației criminale a început în 2018, după ce Florian Tudor a încercat să scape de cel mai temut
bodyguard al său, românul Constantin Marcu.

Mai întâi, bodyguard-ul a fost snopit în bătaie și înjunghiat. Apoi, la câteva luni distanță, a fost împușcat de un fost polițist mexican care lucra pentru Florian Tudor. Înainte de a fi ucis, își arătase disponibilitatea de a colabora cu FBI. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te