Indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut cu 0,4% faţă de luna august, mai mult decât estimarea de 0,3% a Dow Jones, potrivit Biroului de Statistică a Muncii.
Pe o bază de 12 luni, aşa-numita inflaţie generală a crescut cu 8,2%, sub vârful său din iunie, aflat în jurul valorii de 9%, dar continuând să se afle aproape de cele mai înalte niveluri atinse de la începutul anilor 1980.
Excluzând preţurile volatile ale alimentelor şi energiei, IPC de bază a fost chiar mai mare pentru această lună, accelerând cu 0,6% faţă de estimarea Dow Jones, pentru o creştere de 0,4%.
Inflaţia de bază a crescut cu 6,6% în termeni anuali, cel mai mare avans pe 12 luni din august 1982.
Raportul a agitat iniţial pieţele financiare, provocând declinul contractelor futures pe bursă şi creşterea randamentelor Trezoreriei, traderii anticipând creşteri probabil mai agresive ale ratei dobânzii de către Rezerva Federală.
Cu toate acestea, pierderile s-au inversat pe parcursul şedinţei, iar Dow Jones Industrial Average a crescut cu peste 800 de puncte.
”Rezerva Federală a arătat foarte clar că se angajează să stabilizeze preţurile, să reducă presiunile inflaţioniste. Cu cât inflaţia se situează mai mult peste aşteptări, cu atât mai mult vor trebui să dovedească acest angajament, ceea ce înseamnă rate mai mari ale dobânzilor şi o răcire subadiacentă a economiei”, a declarat Michelle Meyer, economist şef la Mastercard Economics Institute, potrivit News.ro.