Președintele Ucrainei anunță o lovitură de stat împotriva sa organizată de Rusia

DE Elena Andrei | 26.11.2021 - 20:35
Președintele Ucrainei anunță o lovitură de stat împotriva sa organizată de Rusia/foto: upp

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că un grup de ruși și ucraineni intenționează să dea o lovitură de stat în Ucraina luna viitoare și că aceștia încearcă să obțină ajutorul celui mai bogat om al țării, Rinat Ahmetov.

SHARE

Zelenski a declarat că înregistrări audio, obținute de serviciile de securitate din Ucraina, i-au surprins pe complotiști discutând despre planul lor și menționând numele lui Ahmetov.

„Însă Ahmetov nu este implicat efectiv în complotul de lovitură de stat”, a precizat Zelensky.

Presa ucraineană a consemnat în ultimele săptămâni tensiuni tot mai mari între Zelenski și Ahmetov, ca urmare a campaniei lansată de președinte de „dezoligarhizare”, pentru a reduce influența politică a celor mai bogați oameni din Ucraina, care controlează secțiuni cheie ale economiei.

Ahmetov, un magnat din minerit și oțel, deține și participații la organisme media, care în ultimele săptămâni și-au sporit criticile la adresa lui Zelenski și a administrației sale.

Zelenski a spus că presupusa lovitură de stat era planificată pentru 1 sau 2 decembrie, însă nu a oferit detalii suplimentare.

Președintele Ucrainei a purtat convorbiri telefonice separate cu cancelarul german Angela Merkel și cu șeful Consiliului European, Charles Michel, pentru a discuta despre situația securității la granița cu Rusia.

Citește și

NATO: Rusia va suporta consecinţele dacă va agresa Ucraina

Ucraina este „întru totul pregătită” de un conflict militar cu Rusia, anunţă președintele țării

 

Merkel și Zelenski au convenit asupra importanței continuării Formatului Normandia, pentru soluționarea crizei. 

Charles Michel a scris pe Twitter că l-a asigurat pe Zelenski de sprijinul deplin al UE pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. „Securitatea Europei este posibilă doar cu o Ucraina sigură”, a subliniat acesta.

Terenul noroios și necesitatea mai multor trupe la sol fac ca orice invazie a Rusiei pe scară largă în Ucraina să fie puțin probabilă până în ianuarie cel mai devreme, spun analiștii militari din Moscova și Occident, creând o fereastră de diplomație pentru a se evita un război. 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.