Zelenski a declarat că înregistrări audio, obținute de serviciile de securitate din Ucraina, i-au surprins pe complotiști discutând despre planul lor și menționând numele lui Ahmetov.
„Însă Ahmetov nu este implicat efectiv în complotul de lovitură de stat”, a precizat Zelensky.
Presa ucraineană a consemnat în ultimele săptămâni tensiuni tot mai mari între Zelenski și Ahmetov, ca urmare a campaniei lansată de președinte de „dezoligarhizare”, pentru a reduce influența politică a celor mai bogați oameni din Ucraina, care controlează secțiuni cheie ale economiei.
Ahmetov, un magnat din minerit și oțel, deține și participații la organisme media, care în ultimele săptămâni și-au sporit criticile la adresa lui Zelenski și a administrației sale.
Zelenski a spus că presupusa lovitură de stat era planificată pentru 1 sau 2 decembrie, însă nu a oferit detalii suplimentare.
Președintele Ucrainei a purtat convorbiri telefonice separate cu cancelarul german Angela Merkel și cu șeful Consiliului European, Charles Michel, pentru a discuta despre situația securității la granița cu Rusia.
Citește și
NATO: Rusia va suporta consecinţele dacă va agresa Ucraina
Ucraina este „întru totul pregătită” de un conflict militar cu Rusia, anunţă președintele țării
Merkel și Zelenski au convenit asupra importanței continuării Formatului Normandia, pentru soluționarea crizei.
Charles Michel a scris pe Twitter că l-a asigurat pe Zelenski de sprijinul deplin al UE pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. „Securitatea Europei este posibilă doar cu o Ucraina sigură”, a subliniat acesta.
Terenul noroios și necesitatea mai multor trupe la sol fac ca orice invazie a Rusiei pe scară largă în Ucraina să fie puțin probabilă până în ianuarie cel mai devreme, spun analiștii militari din Moscova și Occident, creând o fereastră de diplomație pentru a se evita un război.