Preşedintele Lula da Silva foloseşte "morcovul și bățul" cu armata Braziliei, pro-Bolsonaro

DE Alexandru Pop | Actualizat: 24.01.2023 - 11:07
Preşedintele Lula da Silva foloseşte "morcovul și bățul" cu armata Braziliei, pro-Bolsonaro - Foto: Ricardo Stuckert/Presidência da República, Wikipedia

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a adoptat o abordare de tip "morcov și băț" pentru a-și afirma autoritatea asupra forțelor armate și a limita simpatiile de cazarmă pentru predecesorul lui, după tulburările violente din capitala Braziliei.

SHARE

Recent, Lula l-a concediat pe comandantul armatei, pentru că nu a executat ordinele guvernului său, de a desființa un oraș de corturi al susținătorilor lui Jair Bolsonaro, care au reclamat o lovitură de stat militară și au luat cu asalt clădirile guvernamentale, pe 8 ianuarie, a declarat o sursă guvernamentală, citată de Reuters.

Lula l-a înlocuit pe comandant cu un alt general de armată, care cu câteva zile mai devreme a fost văzut într-un videoclip de pe rețelele de socializare vorbind despre necesitatea de a respecta rezultatul alegerilor din octombrie, în care politicianul de stânga Lula da Silva l-a învins pe liderul de dreaptă radicală, Jair Bolsonaro.

Citeşte şi: Autoritățile din Brazilia încearcă să identifice și să pedepsească revoltații bolosnarieni

Într-un interviu televizat, Lula a spus că este convins că anumite părți ale forțelor armate au fost complice la revolta din Brasilia, cel mai grav atac asupra puterii Braziliei, de la sfârșitul unei dictaturi militare de 21 de ani, în anul 1985.

"Am crezut că este începutul unei lovituri de stat. Am avut chiar impresia că oamenii urmăresc îndrumările pe care le dăduse Bolsonaro, de mult timp", a spus Lula.

Lula a promis că va aduce în fața justiției pe oricine este implicat, civil sau militar, așa cum a cerut Partidul Muncitorilor.

La o întâlnire de vineri cu comandanții forțelor armate, Lula nu a adus în discuție atacul, potrivit unui oficial guvernamental care a asistat la întâlnire.

Citeşte şi: Brazilia. Susţinătorii lui Jair Bolsonaro au invadat Preşedinţia şi Congresul. Poliţia a intervenit

În schimb, el s-a concentrat asupra resurselor de care armata spune că are nevoie pentru a apăra cea mai mare națiune din America Latină, aducând lideri din industrie la întâlnire, pentru a discuta despre investițiile în hardware și producție, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării.

Concentrarea lui Lula pe dezvoltarea industrială și cheltuielile generoase, pentru a-i câștiga pe scepticii în uniformă, au făcut epocă în timpul președinției sale din anii 2003-2010, evidențiind disponibilitatea sa de a construi punți cu militarii, chiar dacă colegii de stânga îi cer să facă curățenie.

Planurile strategice ale forțelor armate, de a-și moderniza echipamentele, includ dezvoltarea unui submarin cu propulsie nucleară, contractat cu Naval Group, din Franța, o subsidiară a contractorului de apărare Thales (TCFP.PA).

Expertul în apărare și fostul personal al Congresului în politică externă, Pepe Rezende, a declarat că Marina Braziliană caută fregate suplimentare, construite cu tehnologie germană, de o societate mixtă între ThyssenKrup AG (TKAG.DE) și Embraer SA, din Brazilia (EMBR3.SA).

Forțele Aeriene vor să cumpere încă 26 de avioane de luptă Gripen de la Saab AB (SAABb.ST), care urmează să fie construite în Brazilia, prin transfer de tehnologie și fonduri, pentru a finaliza dezvoltarea rachetei de croazieră MTC-300, racheta braziliană Tomahawk cu o rază de acțiune de 300. kilometri, care are o versiune de artilerie pentru armată, a spus Rezende.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te