Brazilia. Susţinătorii lui Jair Bolsonaro au invadat Preşedinţia şi Congresul. Poliţia a intervenit

DE Alexandru Pop | Actualizat: 09.01.2023 - 08:20
Brazilia. Susţinătorii lui Jair Bolsonaro au invadat Preşedinţia şi Congresul. Poliţia a intervenit - Foto: captură Twitter

În Brazilia, susţinătorii fostului preşedinte, Jair Bolsonaro, au invadat clădirile Preşedinţiei şi Congresului. Imediat, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii şi-au exprimat susţinerea pentru preşedintele Lula da Silva, iar Poliţia a intervenit.

SHARE

Susținătorii fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro au încălcat duminică barierele de securitate, instituite de forțele armate, și au intrat în clădirile Palatului Prezidenţial Planalto, Congresului şi Curţii Supreme, potrivit imaginilor apărute în presa braziliană, conform CNN.

Imaginile au arătat mulțimi masive, în capitala Brasília, urcând pe o rampă care duce la clădirea Congresului, unde au ajuns la Sala Verde, situată în afara camerei camerei inferioare a Congresului, a anunţat președintele interimar al Senatului, Veneziano Vital do Rogo.

Poliția anti-revolte și forțele armate braziliene au intervenit. Evenimentele au loc la aproximativ o săptămână după învestirea președintelui Luiz Inácio Lula da Silva, a cărui revenire la putere, după o pauză de 12 ani, vine după ce l-a învins pe Jair Bolsonaro, în scrutinul din 30 octombrie.

Susținătorii de frunte ai lui Bolsonaro au părăsit Brazilia înainte de inaugurarea noului preşedinte și se află în prezent, în Statele Unite.

Ministrul Justiției, Flavio Dino, a autorizat Forțele Armate să ridice bariere și să păzească clădirea Congresului, din cauza prezenței continue a susținătorilor lui Bolsonaro.

Nici o cameră a Congresului nu este în prezent în sesiune. În timp ce președintele Lula nu se afla în clădire, o echipă lucra în interiorul palatului, în momentul în care protestatarii au intrat.

Dino, care s-ar fi afla la sediul Ministerului Justiției, a condamnat acțiunile susținătorilor lui Bolsonaro, într-o declarație pe Twitter, spunând: „Această încercare absurdă de a impune voința prin forță nu va reuşi!”.

Deja presa internaţională îi numeşte pe susţinătorii lui Jair Bolsonaro "bolsonarieni"

Un protestatar bărbat bolsonarian - aşa cum sunt deja numiţi protestatarii care-l susţin pe fostul şef al statului, a fost văzut stând la biroul președintelui Congresului Braziliei, după ce susținătorii pro-Bolsonaro au pătruns în clădirea camerei inferioare.

Imagini video din presa braziliană au arătat suporteri pro-Bolsonaro trecând prin palat și ridicând steaguri braziliene, la o fereastră mare, către grupuri de suporteri care se aflau jos, în afara clădirii.

Biroul Procurorului General al Braziliei (MPF) spune că îi investighează pe toți cei implicați în intrarea în clădirile Congresului, Curții Supreme și a Palatului Planalto.

Lula da Silva numeşte evenimentele drept barbare şi pe protestatari fascişti

Președintele Luiz Inácio Lula da Silva a descris evenimentele care au loc în Brasilia drept barbare și ia numit fasciști pe protestatarii lui Bolsonaro.

„Acești oameni sunt tot ce este abominabil în politică... să invadeze sediul Guvernului, sediul Congresului și sediul Curții Supreme, ca niște adevărați vandali, care distrug tot ce le stă în cale...”, a spus Lula.

Sistemul de stingere a incedniilor a fost activat, după ce protestatarii din interiorul clădirii Congresului Brazilian au încercat să dea foc covorului.

Videoclipul arată podeaua clădirii inundată cu apă, de la aspersoare. Un alt clip video îi arată pe protestatari, în interiorul clădirii, furând cadouri primite de la delegațiile internaționale și distrugând opere de artă.

Casa Albă, UE condamnă evenimentele din Brazilia

Consilierul pentru Securitate Națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a condamnat violențele din capitala Braziliei, Brasilia, provocate de către susținătorii lui Bolsonaro, după ce aceștia au luat cu asalt mai multe clădiri ale guvernului federal.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a declarat că Biden a fost informat cu privire la situație și va continua să primească briefinguri.

În timpul unui turneu la granița dintre SUA și Mexic, Biden a răspuns la câteva întrebări scurte, de la grupul de călători aflaţi acolo, și a spus că situația din Brazilia este revoltătoare.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a intervenit și el, spunând că SUA îndeamnă la încetarea imediată a violenței.

„Condamnăm astăzi atacurile asupra Președinției, Congresului și Curții Supreme a Braziliei. Folosirea violenței pentru a ataca instituțiile democratice este întotdeauna inacceptabilă. Ne alăturăm @lulaoficial pentru a îndemna încetarea imediată a acestor acțiuni”, a scris Blinken, pe Twitter.

Poliția militară a Districtului Federal Brasilia a început să disperseze protestatarii pro-Bolsonaro, din clădirile guvernamentale din Brasília, potrivit unui comunicat.

Cei identificați ca participând la acte de vandalism sunt duși la secțiile de poliție.

Aproximativ 30 de protestatari au fost arestați, care a difuzat și videoclipuri care arată autobuzele cu protestatarii arestați.

Guvernele din toată lumea exprimă sprijinul pentru președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva.

Spania, sprijin necondiţionat pentru Lula da Silva

Spania și-a exprimat sprijinul necondiționat pentru preşedintele ales Lula.

Într-o declarație guvernamentală, Spania a spus:

„Guvernul Spaniei către îşi exprimă sprijinul necondiționat pentru președintele Luis Ignacio Lula da Silva, ales democratic de poporul brazilian și proclamat președinte legitim al țării, de către organele electorale din Brazilia”.

„Dorim să ne exprimăm respingerea oricărei inițiative sau atitudini care pune sub semnul întrebării procesului democratic brazilian, de către părţile care nu doresc să accepte rezultatul care emană din voința poporului brazilian”, se încheie declarația.

Între timp, prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez și-a exprimat de asemenea solidaritatea, trimițându-i lui Lula un mesaj de sprijin:

„Tot sprijinul meu pentru președintele Lula da Silva și pentru instituțiile alese liber și democratic de poporul brazilian”, a scris Sánchez, pe Twitter.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te