Într-un discurs televizat, Duterte a afirmat că guvernul de la Manila face tot posibilul să achiziţioneze vaccinuri şi să înceapă imunizarea, dar aprovizionarea este dificilă.
„Nu suntem la fel de puternici ca UE”, a răspuns preşedintele filipinez criticilor potrivit cărora ţara sa este în urmă cu vaccinarea. „Avem bani, sunt pregătiţi, sunt în stand-by. (Dar) Uniunea Europeană a luat ostatică AstraZeneca", a susţinut el.
UE a început un dialog de criză cu respectiva companie farmaceutică după ce aceasta a anunţat întârzierea livrărilor, reaminteşte dpa.
Duterte a afirmat că noul sistem european de control al exporturilor de vaccinuri poate fi utilizat pentru blocarea vânzărilor către ţări ca Filipinele, cu scopul de a păstra mai multe doze pentru UE.
Începând de sâmbăta trecută, autorităţile naţionale din statele membre ale Uniunii pot refuza exporturile dacă apreciază că o companie producătoare nu şi-a îndeplinit angajamentele de furnizare pentru UE. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a criticat această situaţie ca pe un indiciu îngrijorător de naţionalism, deşi Comisia Europeană insistă că măsurile sunt luate în primul rând pentru asigurarea transparenţei.
Luni, OMS a anunţat că Filipinele vor primi 44 de milioane de doze de vaccin prin mecanismul COVAX, creat pentru a asigura o distribuţie echitabilă; din această cantitate, 9,2 milioane de doze urmează să fie livrate în prima jumătate a anului. Guvernul filipinez a încheiat şi contracte de cumpărare de la firme private.
În Filipine s-au înregistrat până luni 527.272 de cazuri de infectare cu coronavirus, urmate de 10.807 decese, potrivit Agerpres.