Cine e președinta Ungariei care a cerut etnicilor maghiari să nu lase Ardealul să piară. Reacția MAE

DE Alexandru Pop | Actualizat: 29.05.2023 - 16:43
Președinta Ungariei care a le-a cerut maghiarilor să nu lase Ardealul să piară - Foto: Facebook

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a cerut maghiarilor, în România, să nu lase Ardealul să piară. Ea a publicat un clip video cu așa-zisul imn al ţinutului secuilor, însoțit de un vers al cântecului, care face trimitere la Transilvania. „Nu lăsa să piară Ardealul!".

SHARE

Președintele Katalin Novák a participat dimineața la slujba de duminică de Rusalii în biserica castelului Sfântu Gheorghe, iar apoi, împreună cu episcopul reformat al Transilvaniei, Béla Kato, a inaugurat noua clădire a școlii elementare a Colegiului Reformat din Sfântu Gheorghe, construită tot cu sprijinul statului maghiar.

A fost aleasă președintă în mai 2022. Are 46 de ani și anterior a fost ministru al Familiei.

În discursul pe care l-a avut, președinta Ungariei a deplâns faptul că, „în timp ce, mai demult, responsabilitatea oamenilor care trăiesc în comunitățile tradiționale pentru familie și rudenie a fost de necontestat în întreaga lume, astăzi modul tradițional de viață dispare, chiar și în Ținutul Secuiesc.

Cine e președinta Ungariei care a le-a cerut maghiarilor să nu lase Ardealul să piară

Dar ar trebui să acceptăm că există mai puține familii numeroase, nepoții născuți târziu se întâlnesc mai rar cu bunicii, persoanele de vârstă mijlocie "împrăștiate" între sarcini care trebuie rezolvate nu pot avea grijă de părinții care sunt adesea absenți, vecinii nu se mai cunosc pe nume, bisericile sunt pline doar în timpul sărbătorilor, iar cei care au probleme caută ajutor pe smartphone-urile lor mai devreme decât în mediul lor imediat?

"Răspunsul nostru comun la aceste întrebări este dragostea și lupta hrănită de dragostea pentru familiile puternice, numeroase, copiii dedicați la timp, cooperarea dintre generațiile tinere și bătrâne, comunitățile de sprijin, vii, care acordă atenție unul altuia, congregația voastră în creștere și națiunea maghiară coerentă. Puteți conta pe noi în această luptă și contăm pe dumneavoastră", a declarat președintele Ungariei la Sfântu Gheorghe, citată de magyarnemzet.hu.

6% pentru familie

Într-un alt discurs, Katalin Novák a subliniat că bugetul ungar cheltuiește șase procente din PIB-ul Ungariei pentru susținerea familiei. "Acest lucru este unic în lume, nicăieri altundeva în Europa nu există un nivel atât de ridicat de sprijinire a familiei", a precizat ea.

„Căsătoria este uniunea dintre o femeie și un bărbat, iar noi protejăm viața din momentul concepției, deoarece împărtășim convingerea Papei Francisc că fiecare avort este o tragedie", a mai spus aceasta.

Descriind caracterul maghiar, ea a spus: "Noi, maghiarii, nu ne vom rușina de ceea ce suntem". Vorbind despre crezul său personal, ea a spus: "acolo unde numai eu nu sunt interschimbabilă este familia mea", potrivit hungarytoday.com

Katalin Novak, mesaj după Şumuleu Ciuc

Imnul secuiesc (în maghiară Székely himnusz) este un poem scris în anul 1921, de György Csanády, pus apoi pe o melodie creată de Kálmán Mihalik.

Mult timp interzis, dar foarte cunoscut în Transilvania, este cântat cu regularitate la petreceri și evenimente, în secuime, reprezentând în prezent un simbol al separatismului.

Sâmbătă, Novak Katalin a însoţit cordonul oficial, format din preoţi şi pelerini, având în frunte steagul sfânt al Şumuleului, Laborumul, care a plecat din faţa bisericii franciscane de la Şumuleu Ciuc, conform Digi24.

De asemenea, printre pelerinii din cordonul oficial s-a numărat fostul preşedinte al Ungariei, Ader Janos, împreună cu soţia sa, care participă în fiecare an la eveniment.

Citeşte şi: Ungaria a blocat rambursarea armelor furnizate de UE Ucrainei. Care sunt motivele

La pelerinaj se afla şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, vicepremierul României, Kelemen Hunor, miniştrii Tanczos Barna şi Eduard Novak, care a ajuns pe bicicletă, precum şi alţi reprezentanţi ai comunităţii maghiare din România sau oficiali de la Budapesta.

Reacţia MAE: Dezaprobare fermă

„MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România și a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părții române la manifestarea reținerii în declarații și mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali și politicieni ungari în România, și în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României.

Citeşte şi: Fotbalist comparat cu Hagi, joacă și pentru România, și pentru Ungaria. Uitat, fără cruce pe mormânt

În context, a mai fost precizat faptul că astfel de declarații nu corespund dezideratului promovării unei relații pragmatice, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două țări, în interesul nemijlocit al cetățenilor români și ungari indiferent de etnie, precum și spiritului Tratatului de înțelegere, cooperare și bună vecinătate dintre România și Republica Ungară (semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996) și Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)”, conform Ministerului Afacerilor Externe.

Urmăreşte titlul pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te