Statutul politic al Taiwanului a rămas o problemă geopolitică care a divizat în ultimele câteva decenii.
China revendică insula ca teritoriu propriu și a fost ostilă față de puterile străine care nu îi recunosc pretențiile. Cu toate acestea, multe persoane din Taiwan și din străinătate îl consideră o națiune independentă.
Un sondaj recent a arătat că 52% dintre americani cred că "alte țări ar trebui să ofere ajutor Taiwanului" în cazul în care acesta ar fi atacat de China.
Global Times este un cotidian tabloid de știri publicat de Cotidianul Poporului, o editură care este administrată de Partidul Comunist Chinez (PCC). La fel ca și alte publicații de stat, pagina editorială a publicației este folosită frecvent pentru a exprima opiniile și pozițiile PCC.
Citește și: Județul unde la fiecare 80 de copii născuți, unul își pierde familia. 8.600 de abandonuri în 2021
Global Times a publicat un articol intitulat "Vorbind de "pace" fără "o singură China", se inflamează războiul în strâmtoarea Taiwan". Acesta a fost scris ca răspuns la comentariile făcute miercuri de secretarul de stat american Antony Blinken, în care acesta a afirmat că China caută să exercite o presiune mai mare asupra urmăririi "reunificării" cu Taiwanul.
"Ceea ce s-a schimbat este următorul lucru: decizia guvernului de la Beijing că acel status quo nu mai este acceptabil, că vrea să accelereze procesul prin care va urmări reunificarea", a declarat Blinken la un eveniment găzduit de Bloomberg. "Asta este ceea ce s-a schimbat în mod fundamental".
Săgeți împotriva Statelor Unite
În replică, editorialul l-a admonestat pe Blinken și Statele Unite pentru astfel de comentarii, despre care a spus că sfidează poziția Beijingului privind "o singură Chină".
Citește și: HARTA Pe unde va trece trenul care va înconjura, dar va avea și stații în interiorul Bucureștiului
Acesta a precizat că astfel de comentarii s-ar fi născut din dorința de a câștiga puncte politice înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului din noiembrie și o încercare de a da semnale de "independență a Taiwanului" guvernului țării.
"Autoritățile Partidului Democrat Progresist (DPP) din insulă și forțele secesioniste sunt de mult timp niște dependenți neajutorați care se pot inflama cu ușurință la cel mai mic "semnal fals" pus la cale pentru ei de Washington", se arată în editorial.
"Odată ce Washingtonul nu reușește să le furnizeze un astfel de semnal la timp, indiferent de motiv, se vor simți agitate și devastate. Ei au pășit deja pe o cale disperată pentru a-și satisface nevoia de „droguri politice” pentru a se hipnotiza, a se înșela și a se înveseli".
În plus, editorialul a afirmat că orice încercare de a discuta despre pacea în Strâmtoarea Taiwan fără a recunoaște "o singură China" ar incita la un viitor conflict în regiune. Acesta a insistat că "Taiwanul este o parte a Chinei, iar suveranitatea și teritoriul Chinei nu au fost niciodată divizate".
Articolul a continuat: "Folosind scuza căutării "păcii" pentru a instiga la război, Washingtonul și-a demonstrat de mult timp ipocrizia, iar adevărul a devenit mai clar: Secesioniștii taiwanezi și forțele externe, precum și coluziunea tot mai galopantă dintre SUA și Taiwan, sunt cei care distrug mediul pașnic de peste Strâmtoare".