Incidentul s-a petrecut duminică dimineaţă în districtul Chamoli din statul Uttarakhand situat în masivul Himalaya, la aproximativ 2.000 de metri deasupra nivelului mării.
Viiturile care au purtat cu ele fragmente din gheţar au avariat două centrale hidroelectrice şi cinci poduri de pe sistemul râului Alaknanda şi au distrus drumuri, forţând autorităţile să evacueze satele din regiune.
Cincisprezece cadavre au fost recuperate în cadrul operaţiunilor de salvare care au continuat peste noapte, au precizat poliţiştii din districtul amintit. Majoritatea celor decedaţi sau dispăruţi ar fi fost persoane angajate la centrale.
Un total de 202 de oameni au fost daţi dispăruţi în urma tragediei, însă între timp 25 au fost salvaţi, a declarat luni reporterilor şeful poliţiei statale, Ashok Kumar, precizând că în prezent se depun eforturi pentru salvarea a circa 30 de lucrători rămaşi blocaţi în tunelul uneia dintre centrale.
"Am intensificat operaţiunile de căutare pentru aceşti circa 30 de lucrători în cursul dimineţii. Am salvat 12 muncitori dintr-un alt tunel duminică", a indicat purtătorul de cuvânt al Poliţiei de frontieră Indo-Tibetane (ITBP), Vivek Pandey, adăugând că terenul accidentat, temperaturile scăzute, noroiul şi resturile din tunel fac extrem de dificilă operaţiunea de salvare.
Din cauza topografiei sale deluroase, regiunea în care s-a produs viitura este predispusă la astfel de dezastre naturale. Experţii sunt de părere că degradarea mediului înconjurător, provocată de lărgirea drumurilor şi amenajarea de hidrocentrale, au făcut ca întreaga zonă să devină şi mai vulnerabilă.
În iunie 2013, ploile torenţiale, cauzate de cel mai abundent sezon musonic din ultimii 90 de ani, au provocat inundaţii catastrofale, soldate cu circa 6.000 de victime.