Viața lui Columbo, detectivul care nu a „ratat” niciun criminal. A avut „ochi de sticlă” de la 3 ani

DE Florin Budescu | Actualizat: 01.05.2023 - 20:14
Peter Falk, alias Colombo - Foto: Profimedia Images

E foarte cunoscut pentru personajul din filmul "Detectivul Columbo", mama şi tata serialelor poliţiste unde toată lumea ştie cine e criminalul, dar protagonistul are de dezlegat o problemă complicată de enigmistică, datorată rafinamentului criminalului.

SHARE

Peter Michael Falk a fost un actor de film american, care s-a născut pe 16 septembrie 1927, în cartierul Bronx, al oraşului New York.

Peter Falk, mare actor american

Peter Falk însă a fost un mare actor. A jucat roluri de ccompoziţie importante, în filme ca ecranizarea romanului "Mătuşa Julia şi condeierul".

Aici, alături de Keanu Reeves, juca rolul povestitorului de foiletoane radio din romanul lui Mario Vargas Llosa.

În "Der Himmel uber Berlin/Wings of Desire", pelicula-dezbatere a lui Wim Wenders, alături de marele Bruno Ganz, era unul dintre protagoniştii peliculei.

Premii fără număr

Pentru "Locotenentul Columbo", a câștigat patru premii Primetime Emmy (în anii 1972, 1975, 1976, 1990), și un Glob de Aur (în 1973).

În 1996, TV Guide l-a clasat pe Falk pe locul 21, pe lista celor 50 cele mai mari vedete TV din toate timpurile. A primit o stea postumă pe Hollywood Walk of Fame, în anul 2013, doi ani după ce a murit.

El a jucat mai întâi în rolul lui Columbo în doua filme-pilot de televiziune, fiecare de două ore, primul cu Gene Barry, în 1968, iar al doilea cu Lee Grant, în 1971.

Fiul unui comerciant de confecţii

Falk a fost fiul lui Michael Peter Falk, proprietarul unui magazin de îmbrăcăminte, și al lui Madeline Falk, contabilă. Ambii părinți erau evrei, provenind din Polonia și Rusia, din partea tatălui, și din Ungaria și Łabowa, Polonia, din partea mamei sale.

Ochiul drept al lui Falk a fost îndepărtat chirurgical când avea trei ani, din cauza unui retinoblastom. A purtat un ochi de sticlă în cea mai mare parte a vieții sale. Ochiul artificial a fost cauza aspectului său actoricesc comercial aparte, dominat de un fel de strabism straniu.

Citeşte şi: Un actor foarte iubit de români, victima unui jaf. Are și o pensie de mizerie. „Inima mea merge 30%”

În copilărie, a participat la sporturi de echipă, ca baseball-ul și baschetul. Într-un interviu din 1997, în revista Cigar Aficionado, cu Arthur Marx, Falk a spus:

„Îmi amintesc că, în liceu, arbitrul m-a chemat la baza a treia, când era sigur că sunt în siguranță. M-am supărat atât de mult, încât mi-am scos ochiul de sticlă și i-am spus: „Încearcă asta!”.

Atlet-vedetă

Prima apariție pe scenă a lui Falk a fost la vârsta de 12 ani, în "The Pirates of Penzance at Camp High Point", în nordul statului New York.

Falk a urmat Liceul Ossining, din Westchester County, New York, unde a fost atlet-vedetă și președinte al clasei sale de seniori. A absolvit în anul 1945, conform Wikipedia.

Citeşte şi: VIDEO Actorul care-l juca pe Victor Newman din „Tânăr și neliniștit” are cancer. Anunțul emoționant

A încercat să facă Armata, când Al Doilea Război Mondial se apropia de sfârșit. Respins din cauza ochiului lipsă, s-a alăturat Marinei Comerciale a Statelor Unite și a servit ca bucătar și chelner.

Falk a spus despre experiența din 1997: „Acolo, nu le pasă dacă ești orb sau nu. Singurul de pe o navă care trebuie să vadă este căpitanul. Și în cazul Titanicului, căpitanul nu putea vedea. Foarte bine, fie".

Nerăbdare. Războiul s-a terminat înainte să lupte

Falk își amintea această perioadă, în autobiografia sa:

"Un an pe apă a fost suficient pentru mine, așa că m-am întors la facultate. Nu am stat mult. Mă mâncau palmele. Ce să fac mai departe?

M-am înscris pentru a merge în Israel, să lupt în război, când cu atacul său asupra Egiptului. Nu eram pasionat de Israel, nu eram pasionat de Egipt, voiam doar mai multă emoție...

Mi s-au atribuit o navă și o dată de plecare, dar războiul s-a terminat înainte ca nava să navigheze vreodată.”

Diplomă în Literatură şi Ştiinţe Politice

După un an și jumătate în marina comercială, Falk s-a întors la Hamilton College și a urmat Universitatea din Wisconsin.

S-a transferat la New School for Social Research, din New York City, care i-a dat, la finalul studiilor, o diplomă de licență în Literatură și Ştiințe Politice, în anul 1951.

A călătorit în Europa și a lucrat la o cale ferată în Iugoslavia, timp de șase luni. S-a întors la New York, înscriindu-se la Universitatea Syracuse, dar și-a amintit în memoriile sale din 2006, "Just One More Thing", că nu era sigur ce vrea să facă cu viața lui, ani de zile după ce a părăsit liceul.

Master în Administraţie Publică

Falk a obținut o diplomă de master în administrație publică, la Maxwell School of Syracuse University, în 1953.

Programul a fost conceput pentru a pregăti funcționari publici pentru guvernul federal, o carieră despre care Falk a spus în memoriile sale că „nu are nici un interes și nici o aptitudine pentru asta”.

Pasionat de şah. Moare de Alzheimer

Falk a fost un pasionat de șah și un spectator la American Open, din Santa Monica, California, în noiembrie 1972, și la U.S. Open, din Pasadena, California, în august 1983.

În decembrie 2008, s-a scris că Peter Falk fusese diagnosticat cu boala Alzheimer.

În iunie 2009, la o procedură medicală de două zile, în Los Angeles, unul dintre medicii personali ai lui Falk, dr. Stephen Read, a informat că Falk a alunecat rapid în demență, după o serie de operații dentare, în anul 2007.

Dr. Read a spus că nu este clar dacă starea lui Falk s-a înrăutățit ca urmare a anesteziei sau a unei alte reacții la operații. Shera Danese Falk a fost numită îngrijitoarea soțului ei. A murit la 83 de ani.

Căsătorit de două ori

A fost căsătorit de două ori: cu Alyce Mayo, din 1960, până la divorţ, în 1976, apoi cu​ Shera Danese, pentru tot restul vieţii sale.

Sherry Lynn Kaminski a fost aleasă în 1970 Miss Pennsylvania World. În anul 1974, şi-a schimbat numele în Sherry Lynn Danese, ulterior adoptând numele Shera.

A fost o actriţă mai puţin cunoscută, cu şase apariţii importante în roluri secundare din serialul "Colombo".

Deşi a jucat un singur rol al ucigaşului, Danese s-a remarcat prin faptul că a apărut în mai multe episoade decât oricare altă actriţă.

Cerberul şi Legea lui Peter Falk

Danese a fost îngrijitoarea şi cerberul lui Peter Falk, când acesta s-a îmbolnăvit de Alzheimer.

Potrivit fiicei sale, Catherine, i-a împiedicat pe unii dintre membrii familiei sale să-l viziteze pe Falk, nu i-a anunțat cu privire la schimbările majore în starea lui de sănătate și nu i-a anunțat despre moartea lui și aranjamentele funerare făcute.

Catherine a promovat mai târziu adoptarea unei legislații, numită Legea lui Peter Falk, care oferă linii directoare, pe care tutorele și îngrijitorii unei persoane fără capacitatea să-şi poarte singură de grijă trebuie să le respecte, în ceea ce privește drepturile de vizită și notificarea decesului.

În anul 2016, mai mult de zece state au promulgat astfel de Legi ale lui Peter Falk.

===

Autorul acestui articol se întoarce din uşă, ridicând degetul în sus, ca Detectivul Columbo, şi îl întreabă pe cititor: "Un moment. Mai am doar o singură întrebare...".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te