Polonia susține că nu a folosit programul de spionaj Pegasus în scopuri politice

DE Edi Neagu | 22.12.2021 - 09:23
Varșovia recunoaște că a folosit sistemul Pegasus. FOTO: Pexels.com

Un avocat a acuzat guvernul de la Varșovia că a folosit ilegal sistemul de spionaj.

SHARE

Polonia a respins marţi acuzaţiile că ar fi folosit în scopuri politice programul de spionaj Pegasus, după ce un cunoscut avocat care se opune guvernului naţional-populist şi o procuroare au declarat că au fost vizaţi de acest program, informează AFP.

"Insinuarea că serviciul polonez a folosit metode operaţionale în scopuri politice este nejustificată", a declarat Stanislaw Zaryn, purtătorul de cuvânt al ministerului serviciilor secrete.

Roman Giertych, un avocat implicat în mai multe cazuri împotriva partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), a declarat pentru cotidianul Gazeta Wyborcza că Polonia foloseşte programe spion "pentru a lupta împotriva opoziţiei democratice".

Citește și: Manualele de istorie despre Revoluție: Comuniștii au tras în oameni. Execuția lui Ceaușescu, unică

"Folosirea acestui tip de program pentru a lupta împotriva opoziţiei elimină complet sensul alegerilor democratice", a spus el, explicând că programul spyware a fost folosit înainte de alegerile din 2019.

Ewa Wrzosek, procuroare şi figură a opoziţiei, a spus, de asemenea, că au fost folosite programe de spionaj împotriva ei şi a susţinut că a fost alertată de Apple.

Citește și: VIDEO 2.000 de participanți la protestul de la Parlament. Simion le-a cerut să meargă și la Guvern

Citizen Lab, un laborator de monitorizare a securităţii cibernetice cu sediul în Canada, a confirmat utilizarea Pegasus împotriva celor doi."Am efectuat aceste investigaţii şi am confirmat celor două persoane că au fost infectate în mod repetat cu programul de spionaj Pegasus", a declarat pentru AFP John Scott Railton, cercetător principal la Citizen Lab.

Odată instalat într-un telefon mobil, Pegasus permite accesul la mesageria şi datele utilizatorului, dar şi activarea dispozitivului de la distanţă pentru a capta sunete sau imagini.

Canalul privat de televiziune polonez TVN a raportat în 2019 că agenţia de stat anticorupţie CBA a cheltuit 7,6 milioane de euro pe programe de spionaj pentru telefoane.

Operațiuni legale

Marţi, Stanislaw Zaryn a declarat că activităţile de control operaţional s-au desfăşurat în conformitate cu legea, numai după obţinerea acordului procurorului general şi a unei hotărâri judecătoreşti. El nu a confirmat şi nici nu a infirmat dacă Polonia a folosit Pegasus.

Contactat de AFP, proprietarul israelian al Pegasus a spus că acesta a fost vândut doar "agenţiilor legitime de aplicare a legii care folosesc aceste sisteme în baza unor mandate pentru a lupta împotriva infractorilor, teroriştilor şi a corupţiei".

"Atât timp cât o ţară democratică din punct de vedere legal, printr-un proces echitabil, foloseşte instrumente pentru a investiga o persoană suspectată că a comis o infracţiune, acest lucru nu ar fi în niciun caz considerat un abuz al acestor instrumente'", a declarat un purtător de cuvânt al grupului NSO pentru AFP.

La începutul anului, Ungaria era singura ţară din UE citată de un consorţiu de jurnalişti de investigaţie ca potenţial utilizator al programului de spionaj Pegasus, cu sute de ţinte printre care jurnalişti, avocaţi şi alte persoane publice.

Un înalt oficial al partidului de guvernământ Fidesz din Ungaria, Lajos Kosa, a confirmat luna trecută că ţara sa a folosit acest software, relatează Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te