Polonia plasează primul lot de sisteme HIMARS la granița cu Rusia: "Pentru descurajarea agresorului"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 15.05.2023 - 15:42
Polonia plasează primul lot de sisteme HIMARS la graniță cu Rusia - Foto: Profimedia images

Polonia a primit primul lot de lansatoare de rachete HIMARS fabricate în SUA, pe care a declarat că intenționează să le desfășoare în regiunea de la granița cu Rusia, a declarat ministrul polonez al apărării.

SHARE

În martie, ministrul apărării a declarat că sistemele de rachete de precizie cu rază lungă de acțiune vor fi amplasate în unitatea militară cu sediul în Olsztyn, la aproximativ 80 de kilometri de enclava rusă Kaliningrad. 

Polonia plasează primul lot de sisteme HIMARS la graniță cu Rusia

Mariusz Blaszczak a declarat luni reporterilor: "Această armă va fi desfășurată în partea de nord-est a țării noastre... sarcina sa va fi de a descuraja agresorul".

Dl Blaszczak a declarat că lansatoarele de rachete vor "întări armata poloneză pe flancul estic al Poloniei și pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice".

20 de sisteme HIMARS au fost achiziționate din SUA în 2019, iar Polonia a primit acum primul lot, dar Varșovia a declarat că a negociat vânzarea a aproape 500 de lansatoare către Polonia. 

Citește și: Erdogan, pregătit pentru al doilea tur de scrutin. Kilicdaroglu promite victoria. Scor: 49,34 vs 45%

În cadrul unui contract din 2019, Polonia cheltuiește aproximativ 414 milioane de dolari (380 milioane de euro) pentru a cumpăra 18 lansatoare HIMARS avansate de luptă și două lansatoare HIMARS de antrenament, cu muniție și echipamente conexe. Polonia cumpără arme în valoare de miliarde de dolari, în principal din SUA și Coreea de Sud, pentru a-și moderniza forțele armate. Acordul include logistică și instruire.

O parte din echipamente vor înlocui armele - inclusiv peste o 10 de avioane de vânătoare MiG-29 de fabricație sovietică - pe care Polonia le-a predat Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei Rusiei de aproape 15 luni.

Citește și: The Washington Post: Zelenski plănuia atacuri în Rusia şi voia să-l lase pe Orban fără țiței rusesc

M142 HIMARS, sau High Mobility Artillery Rocket System, este un lansator multiplu de rachete cu o rază de acțiune de până la aproximativ 300 de kilometri, dezvoltat la sfârșitul anilor 1990 pentru forțele armate americane.

Anul trecut, Polonia a primit o serie de sisteme de rachete Patriot ale SUA, iar anul acesta sunt așteptate livrări pentru încă o baterie. Primele livrări de tancuri Abrams au sosit, de asemenea, din SUA, precum și livrări de tancuri și obuziere din Coreea de Sud, potrivit The Telegraph.

De asemenea, Polonia achiziționează avioane de luptă cu reacție F-35 din SUA și FA-50 din Coreea de Sud.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te