Erdogan, pregătit pentru al doilea tur de scrutin. Kilicdaroglu promite victoria. Scor: 49,34 vs 45%

DE Daniel Toșa | Actualizat: 15.05.2023 - 08:09
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan - Foto: Profimedia Images

Turcia se pregătește pentru un al doilea tur de scrutin în alegerile prezidențiale, după ce nici Erdogan, nici Kilicdaroglu nu au reușit să obțină pragul necesar de 50% în primul tur.

SHARE

Potrivit agenției de presă de stat Anadolu, cu 98,61% din buletinele de vot numărate, în jurul orei 7 dimineața de luni, Erdogan era în frunte cu 49,34% din voturi, în timp ce Kilicdaroglu obținea 45,00%.

Preşedintele în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că este "în mod clar în frunte" la alegerile prezidenţiale, dar a spus că este gata să respecte un al doilea tur.

Turcia, în a doilea tur de scrutin

"Chiar dacă rezultatele nu sunt încă publicate, clar suntem în frunte", a afirmat Erdogan în faţa unei mulţimi de suporteri adunaţi în miezul nopţii (02:30 ora locală, 23:30 GMT) la Ankara."Respectăm aceste alegeri şi vom respecta următoarele alegeri", a asigurat el.

"Nu ştim încă dacă alegerile s-au încheiat cu acest prim tur, dar dacă poporul ne va duce în turul doi, vom respecta acest lucru", a mai subliniat Erdogan.

Pentru prima oară în 20 de ani de când este la putere, şeful statului va fi obligat să participe la un al doilea tur de scrutin, programat pentru 28 mai, împotriva adversarului său social-democrat, Kemal Kiliçdaroglu, aflat în fruntea unei coaliţii de şase partide de opoziţie.

Citește și: Erdogan ar fi câștigat primul tur al alegerilor pentru funcția de președinte, dar nu are 50%

"Indiferent de rezultat, 27 de milioane de oameni au preferat să ne voteze", a continuat el, în timp ce operaţiunile de numărare a voturilor continuau.

"Cred că vom termina aceste alegeri cu peste 50%" din voturi, a insistat el."Poporul a ales stabilitatea şi securitatea în aceste alegeri prezidenţiale".

Citește și: The Washington Post: Zelenski plănuia atacuri în Rusia şi voia să-l lase pe Orban fără țiței rusesc

Candidatul opoziţiei la alegerile prezidenţiale din Turcia, Kemal Kiliçdaroglu, a promis luni victoria taberei sale în turul al doilea al scrutinului (28 mai), perspectivă care pare să se concretizeze în acest moment

"Dacă naţiunea noastră cere un al doilea tur, acceptăm cu plăcere. Şi vom câştiga absolut acest al doilea tur", a declarat candidatul opoziţiei în miezul nopţii, la Ankara, înconjurat de reprezentanţi ai celor şase partide din coaliţia sa.

Preşedintele Recep Tayyip "Erdogan nu a putut obţine rezultatul aşteptat, în pofida tuturor insultelor" proferate la adresa contracandidatului său, a continuat Kiliçdaroglu.

"Nevoia de schimbare în societate este mai mare de 50%; trebuie neapărat să câştigăm şi să instaurăm democraţia în această ţară", a spus el, fără a face comentarii despre alegerile legislative care au avut loc concomitent. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te