Polonia cere să cheltuim 3% din PIB să ne apărăm de Putin. România alocă doar jumătate

DE Florin Budescu | Actualizat: 26.04.2024 - 00:12
Polonia cere să cheltuim 3% din PIB să ne apărăm de Putin. România alocă doar jumătate - Foto: Profimedia Images
Polonia cere să cheltuim 3% din PIB să ne apărăm de Putin. România alocă doar jumătate - Foto: Profimedia Images

Polonia cere să cheltuim 3% din PIB să ne apărăm de Putin. România alocă doar jumătate. Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, insistă ca aliații NATO să cheltuiască 3% din PIB, pentru Apărare.

SHARE

Polonia cere să cheltuim 3% din PIB să ne apărăm de Putin. România alocă doar jumătate. Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, insistă ca aliații NATO să cheltuiască 3% din PIB, pentru Apărare, într-un moment în care ameninţarea Rusiei e mai mare decât oricând.

Situația de securitate, spune şeful de stat, s-a schimbat și acordurile anterioare vechi de zece ani ar fi lipsite de ambiția care este necesară acum.

Polonia cere să cheltuim 3% din PIB să ne apărăm de Putin. România alocă doar jumătate

În 2023, Polonia a cheltuit 4% din PIB pentru Apărare, plasând țara printre cei mai mari cheltuitori militari ai NATO și cu mult peste 2% din PIB, la care statele NATO au convenit în anul 2014.

„Ceea ce a fost adecvat pentru situația din anul 2014, în fața agresiunii ruse împotriva Ucrainei, cu siguranță nu mai este suficient”, a spus Duda, conform Euractiv. Dar România nu a fost de facto, pe cifre, anul trecut, nici măcar la nivelul stabilit în anul 2014.

Un raport oficial al NATO arată că România a cheltuit pentru Apărare, în anul trecut, 1,6% din PIB, adică mai puțin decât limita obligatorie de 2% din PIB și chiar mai puțin decât media celor 30 de state membre NATO: 1,73%.

Citeşte şi: Câte avioane F-16 are România în dotare? Industria națională de Apărare intră într-o nouă eră

Bugetul României pentru Apărare a fost în anul 2023 5,6 miliarde de dolari. Dintre statele membre, cel mai mult, pentru înarmare, în anul 2023, a cheltuit Polonia.

Este vorba despre echivalentul a 3,92% din PIB, înaintea SUA, care au avut cheltuieli militare de 3,24% din PIB, ceea ce este remarcabil.

Foto: Profimedia Images

Conform cursdeguvernare.ro, în ultimii trei ani, România înregistrat o scădere a cheltuielilor pentru Apărare. Raportat la populație, România a cheltuit anul trecut 200 de dolari per capita, în timp ce Polonia de peste trei ori mai mult, 655 de dolari per capita.

Citeşte şi: România, alocă 2,5% din PIB pentru Apărare doar „din gură”. Cifrele reale, sub media NATO și Olanda

Dar de ce am cheltuit mai puţin decât trebuia? Pentru că nu am găsit ce căutam - susţin oficialii români. "Pur și simplu, lucruri care am vrut să le cumpărăm nu s-au găsit", spune şeful statului, Klaus Iohannis.

"Este o problemă globală, în zona de înzestrare militară: cererea este incomparabil mai mare decât oferta", a explicat Iohannis, "și anumite lucruri pe care ni le-am dorit nu am putut în timpul acesta scurt să le obținem".

În al doilea rând, "dificultățile bugetare și de inflație pe care le-am avut și atunci disponibilitatea, deci banii lichizi nu au existat, atunci când cei care se ocupă de înzestrare ar fi vrut să-i cheltuie și în acest fel multe cheltuieli s-au realizat de fapt, dar nu s-au realizat în anul calendaristic, până la 31 decembrie (2023 - n.r.), multe s-au făcut la începutul lui ianuarie și februarie. (2024 - n.r.)

Citeşte şi: Cine a interzis României să aibă submarine. Cum a ajuns totuși "Delfinul" în dotarea Forțelor Navale

De aceea, spun că trebuie să facem chiar un calcul contabil, aceste cheltuieli s-au făcut în contul anului '23, când au fost angajate".

Un factor care a deranjat nu doar Înzestrarea, și cheltuielile de Apărare, spune şeful statului, ci, la modul general, "i-a deranjat și pe români, a fost inflația mare pe care am avut-o anul trecut".

Aşa că România a cheltuit în anul 2023 doar 1,6% din PIB pentru Apărare, cu toate că ținta impusă era de 2,5%.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te