Cine a interzis României să aibă submarine. Cum a ajuns totuși "Delfinul" în dotarea Forțelor Navale

DE Adrian Costin | Actualizat: 11.11.2023 - 16:34
Submarinul Delfinul Foto: INQUAM Photos/Daniel Stoenciu

Submarinul de origine sovietică "Delfinul" a ajuns în dotarea Marinei Militare în 1986 chiar dacă România avea interdicția de deține o astfel de navă de luptă.

SHARE

Marina românească a avut în dotare nouă submarine, dintre care opt au luptat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar al nouălea este Delfinul.

Construite în șantierul naval din Galați, submarinele „Marsuinul” şi „Rechinul” au devenit operaţionale în 1944 și au contribuit la "Operațiune 60.000" care a presupus evacuarea soldaţilor germani şi români din Crimeea.

Cine a interzis României să aibă submarine

După Al Doilea Război Mondial, conform Tratatului de Pace de la Paris din 1947, România nu mai putea deține submarine.

Citește și: China, submarine nucleare cu rachete balistice. Este aproape gata să le dea la apă

Cu toate acestea, conducerea Marinei Militare nu a renunţat la proiectele sale de reintroducere în dotare a submarinelor clasice La 17 februarie 1958, N. Bulgarin, preşedintele Consiliului de Miniştri al U.R.S.S. îi răspundea omologului român Chivu Stoica: „Guvernul U.R.S.S. a analizat cererea dvs. cu privire la transferarea către Flota maritimă de război a R.P.R. pentru folosirea gratuită a navelor militare din cele ale Flotei maritime de război a U.R.S.S. 

Citește și: VIDEO Noul submarin-dronă Maricika al Ucrainei poate scufunda orice navă rusească din Marea Neagră

Comandor dr. Marian Moşneagu a dezvăluit tratativele duse de România cu URSS până când a primit aprobarea să deţină o astfel de navă de luptă, în revista „Marina Română“. 

Delfinul a costat 61,5 milioane U.S.D 

Referindu-se la potenţialul de luptă prezent şi viitor al Marinei Militare, într-un studiu intitulat „Unele probleme privind capacitatea de luptă a Marinei Militare”, înaintat eşaloanelor superioare la 21 noiembrie 1974, pentru a fi analizat Consiliul de conducere al M.Ap.N. în cursul anului 1975, contraamiralul Mihai Aron, şeful de stat major al Marinei Militare susţinea ca nevoie de înzestrare a Marinei Militare dotarea cu patru – şase submarine, dintre care unul prevăzut şi aprobat pentru perioada 1975-1980 şi restul după 1980.  

Aşa s-a ajuns la achiziţionarea din fosta U.R.S.S., contra 61,5 milioane U.S.D., a actualului submarin Delfinul, din clasa Kilo, contractat în anul 1984 cu Şantierul Naval „Gorki”. Recepţia preliminară a submarinului proiect 877 E a avut loc în perioada 29 iulie – 7 august 1986, în portul Odessa.

La 2 iunie 1991, cu prilejul împlinirii a 55 de ani de la sosirea în ţară a predecesorului său, în portul militar Constanţa a avut loc ceremonia botezului submarinului Delfinul - 2, navă care continuă în Forţele Navale epopeea „tridentului” subacvatic interbelic românesc. 

  „La cheu, silueta neagră, masivă a unui modern submarin, redutabilă maşină de luptă, este în centrul evenimentului. Acestui submarin îi va fi destinat să poarte, prin timp, numele devenit renume, al primului submarin românesc – Delfinul – intrat în dotarea Marinei Militare Române acum 55 de ani, spre a primi, la scurt timp, botezul focului, spre a deveni, apoi, o legendă“.

Un sobor de preoţi, în frunte cu Înalt Preasfinţia Sa, părintele arhiepiscop Lucian Tomitanul, începe oficierea slujbei religioase refăcând un act milenar. Viceamiralul Gheorghe Anghelescu rosteşte: «Te botez Delfinul şi-ţi urez ca numărul de intrări în imersiune să fie egal cu numărul ieşirilor la suprafaţă».

Sticla de şampanie loveşte baza chioşcului submarinului, înspumând-o, în semn de bun augur“, notau publicaţiile de profil. Din anul 1996, submarinul nu a mai navigat, însă are echipaj aproape complet.   

România va cumpăra două submarine Scorpene

Parlamentul României a aprobat, anul acesta, achiziția a două submarine Scorpene produse de gigantul francez Naval Group.

Potrivit documentelor oficiale, România va achiziționa și două nave vânătoare de mină second hand dar modernizate prin intermediul unui acord G2G (guvern la guvern) cu Marea Britanie. 

În ceea ce privește submarinele, programul se va derula pe o perioadă de 8 ani iar valoarea estimativă este de 2 miliarde de euro.  România va cumpăra două submarine franceze de tip Scorpene.  

Programul de înzestrare denumit oficial „Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice” include pe lângă cele submarine scorpene și torpile, suport logistic, mentenanță ți echipamente de testare și criptografice, asistență și serviciu de instruire a personalului, inclusiv folosirea în luptă.

Cele două submarine Scorpene pentru România vor fi construite de compania franceză Naval Group

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te