Câte avioane F-16 are România în dotare? Industria națională de Apărare intră într-o nouă eră

DE Alexandra Lupascu | 19.04.2024 - 17:01
Câte avioane F-16 are România în dotare? Industria națională de Apărare intră într-o nouă eră Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)
Câte avioane F-16 are România în dotare? Industria națională de Apărare intră într-o nouă eră Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Primele trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România din Norvegia au aterizat vineri în Baza 71 Aeriană General Emanoil Ionescu, de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare, a anunțat Ministerul Apărării Naționale.

SHARE

Achiziţia noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon şi a pachetului de bunuri şi servicii aferent va asigura creşterea securităţii României prin executarea apărării spaţiului aerian naţional/NATO, pe timp de pace şi în situaţii de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent - Poliţie Aeriană (SLP-PA) sub comandă NATO, a transmis MApN, citat de Agerpres.

"Prin sosirea graduală, pe parcursul acestui an şi a celui viitor, a celor 32 de aeronave multirol F-16 Fighting Falcon, care vor înzestra încă două escadrile ale Forţelor Aeriene, România îşi consolidează capabilităţile de apărare aeriană la un nivel adaptat provocărilor de securitate din regiune.

Câte avioane F-16 are România în dotare? Industria națională de Apărare intră într-o nouă eră

Aceste aeronave vor avea un rol important în menţinerea unei posturi aliate credibile de apărare şi descurajare a oricărei agresiuni pe Flancul estic şi, la fel de important, vor asigura tranziţia pentru forţele noastre aeriene către era generaţiei a V-a - înzestrarea cu aeronavele F-35", a declarat ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, citat în comunicat.

Citește și: Cum arată dronele tip avion de la Poliția de Frontieră? Costă peste 400.000 $ și pot acoperi 150 km

Aceasta este a doua serie de trei aeronave F-16 achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei şi a pachetului de bunuri şi servicii aferent, prima fiind recepţionată la finalul lunii noiembrie 2023, în Baza 86 Aeriană "Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă" de la Borcea.

Conform Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană, în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene", Guvernul a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziţie a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic iniţial şi a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar de la Guvernul Statelor Unite ale Americii

Ce resurse sunt 

Avioanele vor fi livrate în stare operaţională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziţie, de minimum 10 ani, către avioanele de generaţia a V-a, ceea ce face ca achiziţia avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două ţări NATO aliate, a explicat MApN.

Citește și: Putin învingător va înrola 1.000.000 de ucraineni și va ataca 4 țări. Va ajunge la granița României

"Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerinţe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeaşi configuraţie (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forţelor Aeriene Române.

Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanţă şi modernizare a avioanelor F-16, prin compania Aerostar Bacău", se precizează în comunicat.

În prezent, Forţele Aeriene Române au în dotare 20 de aeronave F-16 achiziţionate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene". 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te