Polonia cere NATO permisiunea de a doborî dronele Rusiei. România dă lege pentru asta.
Ministrul polonez de Externe speră că Varșoviei i se va permite să doboare rachete rusești deasupra Ucrainei.
Radosław Sikorski și-a exprimat, din nou, speranța că NATO va autoriza Varșovia să-și folosească sistemele de apărare aeriană împotriva rachetelor rusești deasupra Ucrainei dacă acestea reprezintă o amenințare pentru Polonia.
Paweł Wroński, purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, a clarificat poziția lui Sikorski într-un comentariu adresat agenției de presă Ukrinform, după cum a raportat European Pravda.
Polonia cere NATO permisiunea de a doborî dronele Rusiei. România dă lege pentru asta
Wroński a reamintit că ministrul polonez de Externe a cerut anterior forțelor NATO să se angajeze în interceptarea rachetelor rusești ce se îndreptau spre Polonia peste teritoriul ucrainean și „s-a confruntat cu critici repetate în cadrul NATO” pentru această poziție.
"După cum știm, țările NATO, organizația însăși și Statele Unite și-au exprimat opinii negative cu privire la această inițiativă. Dar ministrul Sikorski se așteaptă ca această poziție să se schimbe", a adăugat purtătorul de cuvânt.
În timp ce Pentagonul încă este împotriva unor astfel de acțiuni, noul secretar al NATO, Mark Rutte, n-a fost atât de vehement împotrivă, precizând că Alianța nu se poate implica astfel în război, dar rămâne o decizie individuală, a țărilor care se simt amenințate de dronele Rusiei ce se îndreaptă spre teritoriul lor.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României a lansat în dezbatere publică un proiect de lege prin care Armata României va avea autoritatea să doboare dronele și aeronavele care intră ilegal în spațiul aerian național.
Citește și: Rusia susține că România îi va doborî dronele și rachetele ce țintesc Odesa. „NATO se implică”
În contextul războiului din Ucraina și a incidentelor repetate în care drone rusești au pătruns neautorizat în spațiul aerian al României, Ministerul Apărării Naționale propune o nouă legislație pentru a reglementa acțiunile de interceptare și doborâre a acestor aeronave.
Proiectul specifică faptul că dronele fără pilot, care trec ilegal frontiera de stat și zboară neautorizat deasupra României, pot fi eliminate ca „ultimă soluție posibilă”.
În prezent, Armata României nu are autorizația de a folosi muniția din dotare în afara poligoanelor, ceea ce limitează capacitatea de răspuns față de dronele cu potențial periculos care zboară în apropierea unor localități.
Citește și: Dronele lui Putin trimise în România ar putea fi distruse. MApN propune o Lege de contraatac direct
Legea propusă stabilește condiții detaliate și pentru acțiunile de interceptare a aeronavelor cu pilot la bord care utilizează neautorizat spațiul aerian al României. În acest caz, sunt prevăzute etape clare, de la stabilirea poziției și comunicarea prin radio până la interceptarea și, eventual, executarea focului de avertisment.
Este posibil și ca SUA să-și schimbe poziția referitor la astfel de incident „colaterale războiului din Ucraina”.
Rapoartele din presa americană indică faptul că un grup bipartizan de parlamentari americani l-au îndemnat pe președintele Joe Biden să permită Poloniei să-și folosească capacitățile de apărare aeriană deasupra Ucrainei pentru a doborî rachete rusești.
„Este plăcut să văd atât republicanii, cât și democrații susținând propunerea poloneză”, a declarat Sikorski.
În ciuda apelurilor Kievului, SUA au refuzat anterior să se angajeze în discuții despre doborarea dronelor și rachetelor rusești peste teritoriul ucrainean.