Polonia, acord militar cu Franța contra Rusiei. "Premierul" Călin Georgescu: Putin e un erou

DE Adina Mutăr | Actualizat: 14.05.2025 - 07:46
Polonia, acord militar cu Franța contra Rusiei. "Premierul" Calin Georgescu: Putin e un erou - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Polonia, acord militar cu Franța contra Rusiei. "Premierul" Calin Georgescu: Putin e un erou - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Polonia, acord militar cu Franța contra Rusiei. - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Polonia, acord militar cu Franța contra Rusiei. - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Polonia, acord militar cu Franța contra Rusiei. "Premierul" Calin Georgescu: Putin e un erou. Urmează, la 18 mai, alegeri prezidențiale în Polonia, care a semnat, în avans, un acord militar de teama unui atac al lui Putin. În România, aspirantul la funcția de premier adoră Rusia.

SHARE

Polonia, acord militar cu Franța contra Rusiei. "Premierul" Calin Georgescu: Putin e un erou.

Polonia se pregătește pentru alegerile prezidențiale din 18 mai, pe fondul avertismentelor privind riscul unei campanii de dezinformare rusești și sub spectrul unui război cu Putin. 

Un candidat naționalist susținut de PiS îl va provoca pe primarul pro-european al Varșoviei, care are sprijinul lui premierului Donald Tusk.

Polonia, acord militar cu Franța contra Rusiei. "Premierul" Calin Georgescu: Putin e un erou

Premierul polonez Donald Tusk și-a asigurat țara în fața unui război cu Rusia, semnând un acord cu președintele francez, Emmanuel Macron, care angajează ambele părți la asistență reciprocă în cazul unui atac din partea „unui agresor”.

Astfel, Polonia și Franța și-au consolidat legăturile de puteri ale UE, după ce Rusia și-a dovedit intențiile agresive prin invadarea Ucrainei.

În același timp, în România, tandemul de „patrioți” Simion-Georgescu îl consideră pe Putin un „patriot adevărat”.

Chiar și după ce Putin, într-un documentar, a justificat invadarea Ucrainei prin „extinderea NATO în România și Bulgaria”, pe care le consideră „țări neprietenoase” și pe care le-a amenințat continuu.

Călin Georgescu, premierul propus de George Simion - în cazul în care va ajunge președinte după 18 mai - a declarat că „singura șansă a României este înțelepciunea rusească” și că dictatorul Vladimir Putin este „singurul lider al lumii și un patriot adevărat care își iubește țara”.

Polonia merge, spre deosebire de Călin Georgescu, pe apărarea reciprocă împotriva Rusiei

Acordul Polonia-Franța a fost semnat în orașul Nancy din estul Franței de către președintele francez, Emmanuel Macron, și prim-ministrul polonez, Donald Tusk, ambii printre cei mai puternici susținători europeni ai Ucrainei în războiul cu Rusia.

Condamnând comentariile lui Vladimir Putin la parada militară de la Moscova care marca 80 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, Macron a declarat că liderul rus este „de partea războiului, nu a păcii”.

Macron a spus că unul dintre aspectele cheie ale tratatului este o clauză privind „apărarea reciprocă”, pe lângă protecțiile oferite deja de NATO și Uniunea Europeană.

„Acesta nu înlocuiește NATO sau UE”, a spus Macron alături de Tusk, adăugând că „întărește ceea ce există deja astăzi”.

De asemenea, el a sugerat că trupele s-ar putea mobiliza rapid: „Nu am nicio îndoială că, da, o astfel de desfășurare ar fi posibilă în fața unei agresiuni și dacă s-ar întâmpla ce e mai rău.”

Tusk a descris tratatul drept „un eveniment istoric”.

„Sunt profund convins că Franța și Polonia vor putea conta una pe cealaltă în toate circumstanțele, bune și rele”, a spus premierul polonez.

Textul tratatului de prietenie și cooperare prevede că „În cazul unei agresiuni armate pe teritoriile lor, părțile își vor oferi asistență reciprocă, inclusiv prin mijloace militare”.

Polonia, sub umbrela nucleară a Franței

Macron, care conduce singura putere nucleară a UE, a sugerat, de asemenea, că arsenalul atomic al Franței ar putea face parte dintr-o astfel de asistență.

„Interesele principalilor noștri parteneri sunt integrate în decizia privind interesele noastre vitale”, a spus el.

O astfel de protecție este de un interes imens pentru Polonia, care are granița comună cu enclava rusească Kaliningrad și a avertizat în repetate rânduri că ar putea fi ținta agresiunii Rusiei.

Având în vedere că Statele Unite, susținute de aliații lor europeni, propun un armistițiu necondiționat de 30 de zile între Rusia și Ucraina, Macron are o imagine sumbră despre interesul lui Putin pentru pace.

„Președintele Putin este de partea războiului, nu de partea păcii. Comentariile beligerante pe care le-a făcut, realitatea de zi cu zi, nu fac decât să sublinieze acest lucru”, a spus el.

Legăturile dintre Franța și Polonia s-au strâns de când Tusk, fost președinte al Consiliului European, a devenit prim-ministru la sfârșitul anului 2023, punând capăt anilor de guvernare a partidului conservator Lege și Justiție (PiS).

Citește și: Kasparov, despre alegerile prezidențiale: „România riscă să fie luată de Rusia din brațele Europei"

Astfel de „parteneriate reciproce” au devenit și mai importante după ce președintele american Donald Trump a precizat clar că Europa ar trebui să facă mai mult pentru a-și asigura propria securitate.

Polonia tinde să devină cea mai mare armată a NATO din UE

Analiștii spun că Polonia, membră NATO, ar putea avea cea mai mare armată a UE în următorul deceniu.

Armata poloneză avea 216.000 de soldați în 2024, conform datelor NATO, deja mai mulți decât armatele franceză (205.000) și germană (186.000). Acesta își propune să ajungă la 300.000 de soldați până în 2035.

Citește și: Putin, pe care Călin Georgescu îl numește „patriot”, acuză România pentru atacarea Ucrainei

Tusk și Macron și-au etalat alianța în ziua în care Putin a găzduit parada din Piața Roșie, avându-i ca invitați pe președintele chinez Xi Jinping și Robert Fico, prim-ministrul Slovaciei, membră a UE.

La 13 mai, Reuters și CNN au relatat că Steve Witkoff și Keith Kellogg, trimiși de rang înalt ai președintelui american Donald Trump, vor călători la Istanbul, unde joi ar putea avea loc discuții directe între Ucraina și Rusiaprivind un armistițiu.

Andri Iermak, șeful Cabinetului președintelui Ucrainei, a declarat că, dacă Putin refuză să poarte discuții în Turcia, acest lucru va indica faptul că Rusia nu dorește să pună capăt războiului.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te