Politicienii polonezi, victime ale unui atac cibernetic de proporții. Sursa atacurilor: Rusia

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 18.06.2021 - 17:34
Politicienii polonezi, victime ale unui atac cibernetic de proporții. Sursa atacurilor: Rusia. / Foto: thefreemedia.in

Politicienii polonezi importanți au fost recent ținta unui atac cibernetic „pe scară largă” lansat din Rusia, a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Naționalist din Polonia, citat de AFP.

SHARE

"Analizele serviciilor noastre și ale serviciilor speciale ale aliaților noștri ne permit să afirmăm fără echivoc că atacul cibernetic a fost efectuat de pe teritoriul Federației Ruse", a declarat vicepremierul Jaroslaw Kaczynski.

Miercuri, parlamentul polonez s-a întâlnit în spatele ușilor închise pentru a asculta un discurs al prim-ministrului Mateusz Morawiecki despre un val de atacuri cibernetice „fără precedent”, care au vizat site-urile informatice ale instituțiilor, precum și e-mailurile.

Citește și: Atac cibernetic ransomware asupra Congresului. Blinken avertizează că Putin va răspunde pentru asta

Victimele atacului cibernetic: oficiali, miniștri, deputați 

"Înalți oficiali, miniștri, deputați din diferite categorii politice au fost victime ale acestui atac", a declarat Jaroslaw Kaczynski .

O parte din e-mailurile private interceptate au apărut în aplicația de mesagerie Telegram.

Săptămâna trecută, ministrul responsabil cu programul național de imunizare, Michal Dworczyk, a fost victima unui atac cibernetic asupra adresei sale de e-mail.

Citește și: SUA Banii ceruți pentru deblocarea Colonial Pipeline, recuperați direct din contul hackerilor ruși

Amploarea atacurilor „este mai largă şi nu îi vizează doar pe ministrul Dworczyk, membrii cabinetului de miniştri sau partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservator-naţionalist, aflat la putere), ci şi un grup extins de persoane”.

După atac, ministrul Dworczyk a declarat, joia trecută, că „sintaxa şi limbajul mesajelor, precum şi metadatele fişierelor publicate indică faptul că aceste materiale ar putea să fi fost pregătite şi prelucrate de către persoane vorbitoare de limbă rusă”.

Potrivit presei poloneze, e-mailul lui Dworczyk conţinea şi documente oficiale, între care unele cu caracter secret, ceea ce el neagă. Hackerii au încercat să spargă și conturile de social media ale soţiei ministrului Dworczyk, notează AFP.

Relațiile polonezo-ruse complicate din punct de vedere istoric au cunoscut o reescaladare a tensiunii de la anexarea Crimeei ucrainene de către Rusia în 2014 și sprijinul Moscovei pentru președintele bielorus Alexandru Lukașenko.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.