„Podul de Flori” devine realitate: patru benzi, frontieră modernă și legătură cu Autostrada A8

DE Elena Petrescu | Actualizat: 07.04.2025 - 21:33
„Podul de Flori” devine realitate: patru benzi, frontieră modernă și legătură cu Autostrada A8 - FOTO: Facebook(imagine cu rol ilustrativ)
„Podul de Flori” devine realitate: patru benzi, frontieră modernă și legătură cu Autostrada A8 - FOTO: Facebook(imagine cu rol ilustrativ)

„Podul de Flori” devine realitate: patru benzi, frontieră modernă și legătură cu Autostrada A8. Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor.

SHARE

Construcția „Podului de Flori” dintre România și Republica Moldova începe pe 26 aprilie, de Paștele Blajinilor.

Noul pod rutier va avea patru benzi, trotuare pietonale și un punct de frontieră modern. Este parte a Autostrăzii Unirii A8 și este finanțat integral din fonduri europene.

Construcția „Podului de Flori” peste Prut începe pe 26 aprilie, de Paștele Blajinilor

Ceremonie simbolică pe ambele maluri ale Prutului

Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastructurii și dezvoltării regionale, Vladimir Bolea.

Citește și Ministrul Transporturilor recunoaște că întârzierile la A8 sunt o strategie

Ministrul i-a invitat să participe la acest moment simbolic pe toți cetățenii moldoveni care doresc acest lucru.

„Pe ambele maluri se va pune piatra de temelie pentru construcția podului”, a afirmat el, adăugând că podul va fi capătul autostrăzii A8, așa-numita „Autostradă a Unirii”. „Este autostrada care vine de la Pașcani spre Iași și spre Ungheni. Și, în partea noastră, este primul tronson – va fi construit și primul tronson de autostradă”, a spus ministrul.

Proiect european cu punct de frontieră și patru benzi de circulație

Viitorul pod se va numi „Podul de Flori”, amintind de evenimentul din 1990, când românii și moldovenii s-au reunit simbolic pe malurile Prutului.

Citește și Tunelul de la Bălțați și „Trompeta” de la Podu Iloaiei: detalii de pe A8

Potrivit Radio Moldova, acesta va avea patru benzi de circulație, câte două pe sens, și trotuare pietonale. Lungimea totală va fi de 261 de metri, iar lățimea va ajunge la 13 metri în prima etapă, urmând să crească la 24,25 metri în etapa a doua. Proiectul include și construcția unui punct de trecere a frontierei, dotat cu facilități pentru control amănunțit, parcări pentru TIR-uri și autoturisme, precum și un drum de legătură de aproximativ 1 km.

„Podul de Flori” face parte din proiectul strategic al Autostrăzii Unirii A8, care va lega Târgu Mureș – Iași – Ungheni de frontiera cu Republica Moldova, interconectându-se cu Drumul Național R1 Chișinău – Ungheni.

Potrivit autorităților moldovene, traficul rutier va putea fi deschis provizoriu pe pod din toamna anului 2026, în timp ce finalizarea Autostrăzii Unirii este estimată pentru perioada 2029-2030.

Investiția este finanțată integral din fonduri europene, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei, valoarea proiectului depășind 30 de milioane de euro.

Ministerul Transporturilor de la București a anunțat că patru poduri rutiere noi vor fi construite peste râul Prut. Termenul de elaborare a studiului de fezabilitate este de 12 luni. Valoarea totală estimată pentru realizarea primei etape de proiectare a celor patru poduri este de 1,1 milioane lei fără TVA pentru fiecare lot în parte, notează media citată.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te