"Poate era beat sau drogat", spune mama soldatului rus condamnat pentru crime de război

DE Daniel Toșa | 20.05.2022 - 08:44
"Poate era beat sau drogat", spune mama soldatului rus condamnat pentru crime de război/FOTO: facebook.com

Mama soldatului în vârstă de 21 de ani condamnat în Ucraina pentru crime de război a dat un interviu pentru publicația Meduza. Ea spune că fiul ei nu ar fi fost capabil să ucidă pe cineva și dacă a făcut-o ar fi fost beat sau drogat, sau ar fi fost forțat să spună acest lucru.

SHARE

Mamă, telefonul meu nu va funcționa timp de o săptămână. Îl predau. Cineva vă va spune că am plecat în Ucraina, să nu credeți”, povestește femeia ultima discuție cu fiul său înainte de a fi trimis în „operațiunea specială” a lui Putin.

Ulterior, când au vorbit, i-a spus că se află staționat la granița cu Ucraina. „Li s-a spus că vor intra și ieși, și atât. Apoi a început războiul, cred”, a spus femeia.

"Nici nu știam că e război în Ucraina"

Pe 1 martie spune că a aflat că fiul său este prizonier. „Habar n-aveam că a fost un război, că se întâmplă ceva acolo în Ucraina... Nu navighez pe internet și nu mă uit la știri. Nu mă interesează, pentru că doar arată tot felul de prostii, nu vreau să pun asta pe suflet”, afirmă femeia, care precizeză că nora sa i-a trimis un filmuleț cu fiul său, potrivit Meduza

Citește și: Putin, internat pentru a i se extrage lichid abdominal. Televiziunile folosesc colaje înregistrate

Femeia spune că de atunci a făcut mai multe petiții către organismele guvernamentale. „I-am scris chiar lui Putin”, afirmă ea.

A primit vreun răspuns? „Facem tot ce putem.Doar așteaptă. Încă spun asta”, răspunde femeia.

Ea nu crede că fiul său a ucis intenționat un om nevinovat și poate că a fost forțat să recunoască acest lucru.

Citește și: Franța, Marea Britanie și Polonia anunță că vor intra în război dacă Rusia atacă Suedia și Finlanda

„Nu, desigur că nu, ce spui? Nu. Nici măcar nu ar ridica o mână. Nu este atât de ușor pe cât spune el, să împuști pe cineva... Ei bine, cât de nebun trebuie să fii? Sub influența drogurilor sau alcoolului. Așa s-a întâmplat cu soțul meu. Bărbatul era beat și tulburat. Cine poate ucide treaz un om ? Nimeni, cred. Nu, Vadim nu ar fi fost în stare să o facă”, spune ea jurnalistilor de la Meduza

„Poate că este forțat (să recunoască -n.r.). Înțeleg să vorbești despre cum ai făcut o faptă sau ai salvat o persoană... Dar nu este atât de ușor să stai acolo și să spui în cameră că da, am primit o comandă și am împușcat pe cineva. E o nebunie”, a completat ea.

Soldatul a pledat vinovat în fața acuzațiilor de crime de război

Miercuri a început la Kiev primul proces pentru crime de război împotriva unui militar rus, după invazia Rusiei în Ucraina, relatează AFP. Militarul din oraşul Irkuţk din Siberia şi-a recunoscut fapta "fără rezerve".

Sergentul Vadim Şişimarin, în vârstă de 21 de ani, este acuzat de uciderea unui civil, care constituie crimă de război şi omor cu premeditare, pentru care ar putea fi condamnat la închisoare pe viaţă, relatează Agerpres, care citează AFP. În faţa judecătorului, militarul din oraşul Irkuţk din Siberia şi-a recunoscut fapta "fără rezerve".

Victima sa a fost un civil în vârstă de 62 de ani. Omorul a fost comis în 28 februarie, în nord-estul Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te