Platforma socială a lui Donald Trump a devenit portavoce pentru jihadiștii militanți ISIS

DE Daniel Toșa | 02.08.2021 - 14:25
atforma socială a lui Donald Trump a devenit portavoce pentru jihadiștii militanți ISIS/FOTO: Unsplash

La doar câteva săptămâni de la lansarea ei, platforma socială GETTR, menită să fie un vehicul politic în mediul online pentru fostul președinte american, Donald Trump, s-a transformat într-o portavoce pentru jihadiștii ISIS.

SHARE

GETTR a fost lansată acum în jur de o lună de persoane din anturajul lui Donald Trump cu scopul de a deveni un spațiu de promovare pentru fostul președinte, în contextul în care acesta a fost dat afară de pe majoritatea rețelelor sociale mainstream după ce a instigat o insurecție în 6 ianuarie 2021.

Rețeaua a fost foarte rapid „confiscată”, însă, de conținut al jihadiștilor, care publică clipuri video șocante și meme-uri care promovează violența împotriva Occidentului.  

„Statul Islamic a reușit să exploateze foarte repede GETTR”, spune Moustafa Ayad, director executiv pentru Africa, Orientul Mijlociu și Asia la Institutul pentru Dialog Strategic, un think-tank care urmărește extremismul manifestat în spațiul online și care a descoperit prima oară conturile jihadiștilor de pe rețeaua lui Trump.

Citește și: VIDEO Drumul groazei între Rodna și Valea Vinului: momentul în care o mașină izbește un obstacol

Cel puțin 250 de conturi care postează în mod regulat material al jihadiștilor au fost identificate de la începutului lunii iulie.

În lunile de după eliminarea conturilor sale de Twitter și Facebook, Donald Trump a încercat să se reinventeze în online. În mai, el a lansat un blog care a fost închis la scurt timp, după ce a fost ridiculizat pentru numărul mic de vizitatori.

Până acum, GETTR este cea mai serioasă încercare a cercului lui Donald Trump de a reveni în online – ea este fondată de Jason Miller, fost purtător de cuvânt al lui Trump, acesta fiind și directorul executiv al companiei.

Citește și: VIDEO Mafiotul albanez Fabio Dushku, care l-a amenințat pe Tzancă Uraganul, face legea în pușcărie

Trump nu ar fi încă implicat în operațiune și nici nu are încă un cont pe această rețea. Platforma susține că este un spațiu de „discurs liber” și că permite tuturor utilizatorilor să se exprime în modalitățile în care doresc, fără cenzură.

Această politică, însă, a dus la apariția militanților ISIS și ai altor grupuri jihadiste, ele însele eliminate și blocate pe rețelele sociale tradiționale și care caută, acum, un nou spațiu de unde să-și propage influența în online.

„Daesh (denumirea în limba arabă a ISIS – n. red.) este aici?” a postat un cont pe GETTR. Răspunsurile care au început să curgă au fost toate afirmative. „Dacă această aplicație va avea succesul așteptat, atunci ea trebuie adoptată de susținători și ocupată pentru a recupera gloria de pe Twitter,” se arată într-un alt mesaj al jihadiștilor.

Unele dintre postările jihadiștilor de la începutul lui iulie au fost eliminate, ulterior, însă GETTR nu s-a alăturat încă Forumului Global pentru Combaterea Terorismului, o companie nonprofit folosită de rețelele clasice pentru a găsi și elimina rapid astfel de conținut, scrie Digi24.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te