Piloții ucraineni ar urma să se antreneze pe F-16 la Călărași. SUA le vor trimite 61 de avioane

DE Alex Darvari | Actualizat: 04.09.2023 - 14:08
Piloții ucraineni ar urma să se antreneze pe avioane F-16 la Călărași - Foto: Profimedia Images

Olanda, România și partenerul industrial american Lockheed Martin au semnat o scrisoare de intenție pentru deschiderea unui centru european de pregătire a avioanelor de luptă F-16 în România.

SHARE

Ceea ce ar putea duce la pregătirea piloților ucraineni în cadrul acestei unități.

Lockheed Martin a precizat joi, într-o declarație a companiei, că centrul, situat la Baza 86 "Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță" din România, a fost înființat de Lockheed Martin. Baza Aeriană din Borcea, județul Călărași, se va "concentra" mai întâi pe pregătirea aviatorilor români de F-16, dar se așteaptă ca și alte națiuni să fie implicate ulterior.

Citeștre și: Noi atacuri ucrainene cu drone asupra Crimeei și regiunii Kursk. O clădire a FSB din Rusia, distrusă

România operează în prezent o flotă de 17 avioane F-16, dar urmează să primească încă 32 de avioane care au aparținut anterior Forțelor Aeriene Regale Norvegiene, după ce va încheia un acord cu Oslo, scrie breakingdefense.

Piloții ucraineni ar urma să se antreneze pe F-16 la Călărași

"Echipajele aeronavelor din Olanda și România se antrenează în prezent cu simulatoarele Lockheed Martin F-16, iar acest centru de pregătire va sprijini pregătirea printr-o secvență accesibilă și eficientă de misiuni de pregătire la sol și în zbor", a adăugat Lockheed Martin cu privire la acordul privind centrul de pregătire F-16.

Citește și: Ministrul ucrainean al Apărării, demis de Zelenski: „Avem nevoie de o abordare nouă”

Scrisoarea de intenție vine după ce administrația Biden a aprobat reexportul avioanelor de generația a patra către Ucraina, care a fost urmat îndeaproape de Olanda și Danemarca, care au promis până la 61 de avioane pentru Kiev, deși oficialii nu au fost clari cu privire la momentul în care aparatele ar putea fi folosite în operațiuni de luptă împotriva Rusiei.

Înainte de aceste evoluții, membrii NATO au convenit, pentru prima dată asupra găzduirii de către România a unui "hub regional" de F-16, la summitul Alianței de la Vilnius din iulie 2023.

Ministerul Apărării din Olanda conduce eforturile europene de capabilitate F-16 pentru Ucraina și a declarat marți, într-o declarație tradusă în limba engleză, că "Intenția este de a pregăti piloți și personal tehnic ucraineni, precum și piloți și echipele lor din țările NATO care se transferă la aeronavele americane".

Declarația nu a precizat când va începe pregătirea piloților ucraineni în România, dar a adăugat că "primele sesiuni de pregătire au început deja" în Regatul Unit și Danemarca.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te