Maria Llopis și șapte dintre studentele ei au apărut la Muzeul Picasso purtând tricouri pe care scria „Picasso, abuzatorul de femei” și altele care se refereau la Dora Maar, muza pictorului pentru mulți ani, o artistă franceză despre care se crede că a suferit abuzuri în timpul relației cu Picasso, între 1930 și 1940.
Protestul a făcut parte din dezbaterea globală privind tratamentul bărbaților față de femei, condusă de mișcarea #MeToo, care include reevaluarea conduitei unor personalității în viață, dar și a unora decedate.
În Spania, drepturile femeilor s-au mutat în prim plan politic în ultimii ani, după mai multe cazuri de viol și abuz.
Llopis, în vârstă de 45 de ani, a declarat că protestul vrea să arate că muzeul nu pune suficient accent pe relațiile lui Picasso cu femeile, în special cu Dora Maar.
„Nu este un atac asupra lui Picasso”, a spus ea. „Nu cred deloc în anularea culturii. Însă cred în adevăr, nu în a ascunde lucruri", a declarat Llopis.
Directorul muzeului, Emmanuel Guigon, a anunțat că va organiza dezbateri despre relația lui Picasso cu femeile și expoziții pe această temă sunt deja planificate.
„Nu putem privi munca și viața lui Picasso așa cum am făcut-o acum 20, 40 sau 50 de ani”, a spus acesta. „Poate fi privit cu ochi noi și critici, dar nu vom scoate opera lui Picasso din istoria artei”.
El a precizat că Picasso era incontestabil „foarte macho”, dar că nu știa despre cazurile de abuz fizic asupra femeilor.
Picasso, care a trăit între 1881 și 1973, a avut numeroase relații de-a lungul vieții sale.
Citește și
Tabloul „Femeie aşezată lângă fereastră” al lui Picasso, vândut cu 103 mil. $ la o licitaţie
Tapiseria după tabloul „Guernica”, luată de familia Rockefeller din sediul ONU după 37 de ani
Într-o carte din 2001, nepoata sa, Marina Picasso, a scris că el se debarasa de femei după ce le „supunea sexualității sale animalice, le îmblânzea, le vrăjea și le ingera zdrobite pe pânzele lui”.
Istoricul de artă Victoria Combalia, autoare a unei biografii despre Maar, a susținut introducerea în muzee a unor informații despre contextul din spatele unor tablouri, cum ar fi celebra pictură „Femeie plângând” (1937), ce o înfățișează pe artista franceză.
Însă, întrebată ce părere are despre picturile care o înfățișează, Dora a răspuns că „sunt toate picassisme. Niciuna nu este Dora Maar”.
Există dovezi că cel puțin o dată Picasso i-a tras un pumn în față Dorei Maar și că era în general abuziv cu femeile, a spus Combalia.