Phenianul denunță manevrele militare între Coreea de Sud și SUA

DE Edi Neagu | 10.08.2021 - 09:56
Phenianul se teme de invazie. FOTO: Facebook

Coreea de Nord se teme că exercițiile militare sunt o pregătire pentru invazie.

SHARE

Kim Yo Jong, influenta soră a liderului nord coreean Kim Jong-Un, a denunţat marţi atitudinea "perfidă" a Seulului în contextul apropiatelor exerciţii militare comune între Coreea de Sud şi SUA, avertizând cele două ţări aliate că se vor confrunta cu ameninţări de securitate mult mai grave, relatează AFP.

În calitate de consilieri apropiat al fratelui său, Kim Yo Jong a catalogat drept "periculoase" exerciţiile desfăşurate de Seul şi Washington în această lună, considerate de către Phenian un fel de repetiţie a invadării Coreei de Nord.

"Profit de această oportunitate pentru a-mi exprima regretul profund faţă de comportamentul perfid al autorităţilor sud-coreene", a subliniat ea într-o declaraţie difuzată de agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA.

CITEȘTE ȘI: Judecătoare, atac la comunitatea LGBTQ: „Îi lăsăm să îi dea foc Lui Dumnezeu”. Reacția lui Danileț

Armatele sud-coreeană şi americană şi-au început marţi antrenamentul preliminar înaintea exerciţiilor lor anuale de vară de săptămâna viitoare.

Prin desfăşurarea acestor manevre militare, Seulul şi Washingtonul "se vor confrunta cu siguranţă cu ameninţări mult mai grave de securitate", a avertizat ea, adăugând că Nordul îşi va consolida capacităţile de apărare şi de lovituri preventive.

CITEȘTE ȘI: Adi Hădean, postare amar-ironică despre litoral: „Mizeria pe care o găsești aici e produsul nostru”

Aceste declaraţii făcute de Kim Yo Jong intervin în pofida unui dezgheţ neaşteptat în Peninsula Coreeană, favorizat de un schimb de scrisori personale între fratele său şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in.

Dezgheț în peninsula coreeană

Cele două părţi au restabilit luna trecută comunicaţiile transfrontaliere întrerupte de peste un an, asigurând totodată că liderii sunt de acord să conlucreze pentru ameliorarea relaţiilor lor.

Seulul şi Washingtonul sunt aliaţi prin tratate, iar pe teritoriul Coreei de Sud staţionează aproape 28.500 de militari americani pentru a apăra ţara împotriva vecinului din Nord, care deţine arma nucleară.

Coreea de Sud şi SUA au redus deja dimensiunea exerciţiilor militare comune anuale pentru a facilita convorbirile asupra programului nuclear al Phenianului.

Preşedintele sud-coreean Moon are în palmaresul său organizarea primului summit între Coreea de Nord şi un preşedinte american în exerciţiu la Singapore în 2018.

Dar Phenianul a întrerupt din nou contactele cu Seulul după eşecul celui de-al doilea summit între Kim Jong-Un şi fostul preşedinte american Donald Trump la Hanoi, lăsând negocierile pe tema nucleară în impas, comentează AFP, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.