Peste șapte mii de protestatari ruși au fost arestați la Sankt Petersburg. Ei cer oprirea războiului

DE Daniel Toșa | Actualizat: 03.03.2022 - 14:51
Peste șapte mii de protestatari ruși au fost arestați la Sankt Petersburg. Ei cer oprirea războiului/FOTO: cnn

Mii de tineri ruși, alături de persoane de vârstă mijlocie și chiar pensionari, ies în stradă pentru a se exprima împotriva unui conflict militar ordonat de Putiin.

SHARE

Poliția din Sankt Petersburg a arestat miercuri cel puțin 350 de protestatari anti-război, ridicând numărul total de protestatari reținuți sau arestați la 7.624 de la începutul invaziei, potrivit unei organizații independente care urmărește încălcările drepturilor omului în Rusia.

Opresiunea împotriva celor care strigă într-o singura voce ca războiul să înceteze este cruntă. Poliția din Sankt Petersburg a reținut o cunoscută supraviețuitoare a asediului de la Leningrad, Yelena Osipova, la un protest față de războiul din Ucraina.

Citește și: Veterani din forțele speciale britanice se alătură ucrainenilor: „Știm că Putin respectă SAS”

Intelectualii se exprimă: Membri ai "intelighenției" ruse - academicieni, scriitori, jurnaliști și alții - au lansat apeluri publice de denunțare a războiului, inclusiv o rară "scrisoare deschisă" adresată lui Putin, semnată de 1.200 de studenți, cadre didactice și angajați ai Universității MGIMO, prestigiosul Institut de Stat de Relații Internaționale din Moscova, afiliat la Ministerul Afacerilor Externe, care produce cea mai mare parte din elita guvernului și a serviciului extern al Rusiei.

Citește și: Pilotul MiG-ului 21 prăbușit la Cogealac a murit. Avea 31 de ani și peste 570 de ore de zbor

Semnatarii proclamă că sunt "categoric împotriva acțiunilor militare ale Federației Ruse în Ucraina".

Citește și: Veterani din forțele speciale britanice se alătură ucrainenilor: „Știm că Putin respectă SAS”

"Considerăm că este inacceptabil din punct de vedere moral să stăm deoparte și să păstrăm tăcerea atunci când oamenii mor într-un stat vecin. Ei mor din vina celor care au preferat armele în locul diplomației pașnice", se arată în scrisoare.

 

Tasya, în vârstă de 19 ani, a stat alături de prietenii ei din Sankt Petersburg, în timp ce se alăturau scandărilor protestatarilor împotriva invaziei rusești în Ucraina: "Nyet Voine!" ("Nu războiului!").

Citește și: Pilotul MiG-ului 21 prăbușit la Cogealac a murit. Avea 31 de ani și peste 570 de ore de zbor

"Întotdeauna este mai sigur să stai împreună cu alții... să te uiți peste umăr, în cazul în care trebuie să fugi", a spus Tasya, care a cerut ca numele ei de familie să nu fie folosit pentru siguranța ei.

"Un grup de polițiști a trecut pe lângă mine... și, dintr-o dată, unul dintre ei s-a uitat la mine și apoi s-au întors, au mers spre mine și m-au reținut", a spus ea

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te