În contrast, 38% dintre respondenți se opun discuțiilor cu rușii.Acesta este primul sondaj de la începutul conflictului în care majoritatea ucrainenilor își exprimă dorința de a începe negocieri de pace.
Peste 57% din ucraineni vor negocieri de pace cu Rusia. Cum rămâne cu aderarea la NATO și la UE?
Totuși, 66% dintre participanți consideră că Ucraina trebuie să recupereze toate teritoriile sale, inclusiv Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și regiunile Donețk și Lugansk, anexate în 2022 alături de Herson și Zaporojie.
În plus, 74% și respectiv 76% dintre respondenți resping ideea ca Ucraina să renunțe la aspirațiile de aderare la NATO și Uniunea Europeană într-un eventual acord de pace cu Rusia.
Sondajul a fost realizat telefonic, între 8 și 25 mai, pe un eșantion de peste 2.500 de adulți din teritoriile ucrainene controlate de guvernul de la Kiev, numerele de telefon fiind selectate aleatoriu.
Tema negocierilor cu Rusia a devenit tot mai prezentă în discursul oficial al Kievului și în opinia publică, pe fondul avansului lent dar constant al forțelor ruse pe front și al lipsei de perspective clare pentru o schimbare majoră a situației de către armata ucraineană.
Citește și: Rușii, pregătiți să vâneze F-16 pe frontul din Ucraina. Au ascuns un sistem antiaerian Buk la Donețk
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și ministrul de externe Dmitro Kuleba au avut recent contacte cu lideri care pledează pentru negocieri, precum premierul Ungariei Viktor Orban, candidatul republican la președinția SUA Donald Trump și ministrul chinez de externe Wang Yi.
Zelenski a anunțat că va prezenta un plan de pace detaliat până la sfârșitul lunii noiembrie, care ar putea fi înaintat Rusiei după ce va primi sprijin internațional.
Cum vede Ucraina o "pace justă" cu Rusia
O pace justă pentru Ucraina, a declarat Zelenski într-un interviu recent pentru media franceze, "implică recuperarea integrității noastre teritoriale, dar acest lucru nu trebuie să se întâmple doar prin arme", conform Reuters.
În prezent, forțele ruse controlează aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei și avansează încet în estul țării, după cucerirea orașului strategic Avdiivka în februarie.
Citește și: VIDEO Rachetele ATACMS lovesc devastator uzina de reparații a Flotei Ruse la Marii Negre din Crimeea
Președintele rus Vladimir Putin a declarat luna trecută că Moscova este deschisă negocierilor pentru încetarea războiului, dar condiționează acestea de renunțarea Ucrainei la cele patru regiuni anexate în 2022, la Crimeea și la aspirațiile de aderare la NATO.
Zelenski a subliniat că renunțarea la teritoriu nu este o opțiune, afirmând că cedarea teritoriilor ucrainene este o chestiune "foarte, foarte dificilă", și nu a exclus organizarea unui referendum pe această temă.
"Un referendum? Poporul ucrainean ar trebui să decidă, sincer: nu este cea mai bună opțiune, pentru că avem de-a face cu Putin și ar fi o victorie pentru el dacă ar ocupa o parte din teritoriile noastre", a declarat Zelenski în interviul pentru media franceze, conform Ukr.net.