Aceștia susţin că, de fapt, condamnarea a fost concepută pentru a atrage atenţia opiniei publice de la apropiata aniversare a protestelor care au cuprins în urmă cu un an întregul Iran, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Ei au apreciat şi că reacţia internaţională faţă de această sentinţă a fost rizibilă.
Regizori iranieni ridiculizează sentinţa de închisoare cu suspendare primită de regizorul Saeed Roustayi
Asociaţia Regizorilor de Cinema din Iran a comentat în cadrul unei postări pe Instagram că este vorba despre "cea mai bizară sentinţă judiciară din istoria cinematografiei iraniene".
Conform asociaţiei, filmul „Leila's Brothers" ar fi avut de fapt aprobarea autorităţilor, fiind amintit şi faptul că timp de ani de zile guvernul iranian a participat la Cannes. „O astfel de sentinţă bizară constituie o tentativă futilă de a încerca să-l umilească pe acest tânăr şi inteligent regizor al cinematografiei iraniene", se arată în mesajul asociaţiei.
Citește și: Viata lui Robert de Niro, cel mai mare actor din istorie. Părăsit de tată, câștigă Oscarul la 37 ani
Saeed Roustayi şi producătorul său, Javad Noruzbegi, s-au bucurat de numeroase fonduri guvernamentale de-a lungul carierei lor.
Câţiva regizori independenţi au declarat că au perceput această sentinţă ca pe o diversiune în vederea abaterii atenţiei opiniei publice de la împlinirea unui an de la moartea în arestul poliţiei a tinerei Mahsa Amini (la 16 septembrie 2022) ce a fost reţinută pentru că a încălcat legea privind codul vestimentar feminin. Moartea tinerei a aprins un val de proteste în întreaga ţară.
„Sentinţa este o glumă. Ei (autorităţile n.r.) doresc ca noi să uităm că a trecut un an de la moartea lui Mahsa", a declarat regizoarea Mahnaz Mohammadi pentru Reuters.
Citește și: Actorul Darren Kent a murit la 39 de ani. A devenit celebru în "Game of Thrones"
Ea a mai susţinut şi că reacţiile internaţionale cu privire la condamnare sunt demne de luat în râs pentru că cei care au luat poziţie au căzut în capcana autorităţilor iraniene şi au acordat prea multă importanţă acestei sentinţe.
Regizorii Martin Scorsese şi Francis Ford Coppola au semnat şi răspândit o petiţie care chema la „dreptate" pentru Roustayi şi Noruzbegi.
Roustayi, 34 de ani şi Noruzbegi, 57 de ani, vor rămâne după gratii pentru doar 9 zile, conform publicaţiei reformiste Etemad.
În cadrul sentinţei, cei doi vor trebui să urmeze un curs de cinematografie pe tema „conservării intereselor naţionale şi etice" şi nu vor avea voie să se întâlnească cu alţi profesionişti din domeniul cinematografiei.
„Vă rog domnule Scorsese! Nu deviaţi atenţia de la comemorarea lui Mahsa şi de la lupta femeilor pentru drepturi ce la sunt încălcate zi de zi pentru o pedeapsă de şase luni cu suspendare", a fost unul dintre apelurile lansate de un regizor iranian sub acoperirea anonimatului.
Foto: Kaethe17, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons