Pe „urmele” lui Navalnîi. Unul dintre ultimii critici ai lui Putin, condamnat la închisoare în Rusia

DE Daniel Toșa | Actualizat: 27.02.2024 - 13:13
Pe „urmele” lui Navalnîi. Unul dintre ultimii critici ai lui Putin, condamnat la închisoare în Rusia - Foto: Profimedia images

Pe „urmele” lui Navalnîi. Unul dintre ultimii critici ai lui Putin, condamnat la închisoare în Rusia. Marți, disidentul și activistul pentru apărarea drepturilor omului în Rusia, Oleg Orlov, a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare de către un tribunal din Moscova.

SHARE

Pe „urmele” lui Navalnîi. Unul dintre ultimii critici ai lui Putin, condamnat la închisoare în Rusia. Motivul condamnării sale a fost denunțarea repetată a ofensivei militare ruse în Ucraina.

Pe „urmele” lui Navalnîi. Unul dintre ultimii critici ai lui Putin, condamnat la închisoare în Rusia

Verdictul pronunțat de judecător a stabilit că Orlov este vinovat și a decis o pedeapsă de doi ani și șase luni într-o colonie penitenciară. Observatorii internaționali au denunțat procesul drept unul cu motivație politică.

Oleg Orlov, în vârstă de 70 de ani, a fost timp de două decenii unul dintre liderii grupului de apărare a drepturilor omului Memorial, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022, la un an după ce grupul a fost interzis și dizolvat în Rusia.

Citește și: Văduva lui Navalnîi, mesaj clar pentru Putin: „Voi continua munca soțului meu pentru o Rusie liberă”

După anunțarea verdictului, Orlov a fost încătușat și plasat imediat în arest.

În discursul său de la procesul de luni, Orlov a exprimat îngrijorarea față de "sufocarea libertății" în Rusia, descrisă ca o "distopie".

Citește și: Tehnica folosită de KGB, care l-a ucis pe Aleksei Navalnîi. Moartea este groaznică

Inculparea sa a fost determinată de un articol publicat în 2022, în care a caracterizat Rusia sub președintele Vladimir Putin o dictatură cruntă.

Inițial, Orlov a fost amendat cu 150.000 de ruble (aproximativ 1.628 de dolari) de către un tribunal de district, dar a fost supus unui nou proces, iar procurorii au cerut o condamnare de 2 ani și 11 luni.

Citeşte şi: Putin își premiază „călăii” după moartea lui Navalnîi. Directorul închisorii, avansat în grad

Raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Rusia, Mariana Kațarova, a denumit procesul lui Orlov "o tentativă orchestrată de a reduce la tăcere vocile apărătorilor drepturilor omului în Rusia".

Oleg Orlov trece acum prin aceeași teroare prin care a trecum Alexei Navalnîi, decedat în urmă cu aproape două săptămâni în condiții suspecte într-o colonie penitenciară din nordul înghețat al Rusiei.

Nu a existat nicio confirmare a modului în care a murit. Vladimir Osechkin, care a fondat grupul pentru drepturile omului Gulagu.net, a declarat pentru The Times că crede că Navalnîi a fost ucis cu tehnica „un singur pumn”, care ar fi "un semn distinctiv” al KGB, potrivit Reuters.

Citește și: Mama lui Navalnîi, împiedicată de „gorilele lui Putin” să vadă trupul fiului neînsuflețit la morgă

Un medic a dezvăluit că existau vânătăi pe capul și pe pieptul lui Navalnîi, când trupul bărbatului de 47 de ani a fost adus la Spitalul Clinic Districtual Salekhard.

Paramedicul a spus că vânătăile în piept ar putea fi dovezi că medicii au încercat să-l resusciteze. Dar Osechkin crede că vânătăile ar putea fi o dovadă a modului în care a fost ucis criticul de lungă durată al președintelui rus Vladimir Putin, scrie AFP.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te