Putin își premiază „călăii” după moartea lui Navalnîi. Directorul închisorii, avansat în grad

DE Daniel Toșa | Actualizat: 25.02.2024 - 18:47
Putin își premiază „călăii” după moartea lui Navalnîi. Directorul închisorii, avansat în grad - Foto: Profimedia images

Putin își premiază „călăii” după moartea lui Navalnîi. Directorul închisorii, avansat în grad. Dictatorul rus Vladimir Putin a conferit gradul special de general-colonel lui Valeri Boiarinev, prim-director adjunct al Serviciului Federal al Penitenciarelor din Rusia (FSIN).

SHARE

Decizia vine la doar trei zile după moartea subită a opozantului Aleksei Navalnîi într-lagărul polar din Rusia.

Putin își premiază „călăii” după moartea lui Navalnîi. Directorul închisorii, avansat în grad

Boiarinev ocupă această poziție în cadrul FSIN începând din iulie 2022 și coordonează diverse departamente importante, cum ar fi Direcția Operativă Principală și Direcția principală pentru asigurarea activităților unităților operative, conform informațiilor publicate.

După cum subliniază portalul pentru drepturile deţinuţilor din Rusia, Gulagu.net, "Boiarinev a îndeplinit dorinţa lui Putin - eliminarea fizică a principalului adversar politic".

"Tot Boiarinev a supervizat torturarea a sute de prizonieri ucraineni, smulgându-le autodenunţuri că ar fi comis acte de genocid prin împuşcarea populaţiei civile", autorităţile ruse încercând astfel să strângă pretinse 'dovezi' pentru a justifica invazia în Ucraina, susţine Gulagu.net.

Minciunile Kremlinului, dezvăluite de un coleg de închisoare cu Navalnîi

Potrivit filialei FSIN din districtul Iamalo-Neneţk, după plimbare, lui Navalnîi "i s-a făcut brusc rău şi el şi-a pierdut practic imediat cunoştinţa", iar "măsurile de resuscitare" nu au dat rezultate pozitive, "medicii de la urgenţă constatând doar decesul".

Citește și: Opozantul lui Putin, Ilia Iașin, despre moartea lui Navalnîi: A avut motivul și ocazia de a-l ucide

Documentul, pe care angajaţii coloniei penitenciare IK-3 l-au predat mamei lui Navalnîi, precizează că decesul s-a produs în 16 februarie, la ora locală 14:17.

Cu toate acestea, unul dintre deţinuţii de aici a dezvăluit pentru publicaţia de opoziţie Novaia Gazeta Evropa (cu sediul la Riga/Letonia) că în penitenciar s-a aflat despre moartea acestuia cu patru ore înainte.

Citește și: Văduva lui Navalnîi, mesaj clar pentru Putin: „Voi continua munca soțului meu pentru o Rusie liberă”

După aceasta, cadavrul lui Navalnîi a fost transportat din colonia penitenciară din localitatea Harp la morga spitalului clinic districtual din oraşul Salehard.

Trupul lui Navalnîi, ascuns de Kremlin pentru o „examinare chimică”

Luni, la trei zile de la anunţul decesului, mamei lui Navalnîi, Liudmila (67 de ani) şi avocatului său le-au fost interzis accesul în morgă pentru a vedea trupul, iar mai târziu reprezentanţi ai Comitetului de anchetă din Rusia i-au informat că trupul acestuia a fost trimis pentru o 'examinare chimică', care va dura 14 zile. În acest interval de timp, trupul lui Navalnîi nu va fi predat rudelor.

Citește și: Mama lui Navalnîi, împiedicată de „gorilele lui Putin” să vadă trupul fiului neînsuflețit la morgă

Mama lui Alexei Navalny i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să îi predea imediat corpul fiului său pentru a-l putea înmormânta.

"Fac apel la tine, Vladimir Putin, decizia depinde doar de tine. Lasă-mă în sfârșit să-mi văd fiul", a declarat Ludmila Navalnaya într-o înregistrare video filmată în fața închisorii arctice unde fiul ei a murit vineri.

Citește și: Misterul morții lui Aleksei Navalnîi, ce spun deținuții. Cadavrul, păzit de polițiști

"Cer ca trupul lui Alexei să fie predat imediat pentru a-l putea îngropa în mod uman", a adăugat ea.

Lista cu „îngerii morții” lui Navalnîi

O echipă de apărători ai drepturilor omului a promis că va publica în curând o "listă a lui Navalnîi" cu oficiali din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB, ex-KGB) şi FSIN, responsabili de moartea opozantului şi de alte torturi. 

Această listă ar urma să stea la baza unei anchete internaţionale în vederea instituirii de sancţiuni împotriva acestora, notează The Moscow Times.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te