Pavel Prigojin ar putea prelua PMC Wagner

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.10.2023 - 11:43
Pavel Prigojin ar putea prelua PMC Wagner - Foto: Profimedia Images

Pavel Prigojin, fiul fostului șef Wagner Evgheni Prigojin, apare ca soluţie alternativă la Andrei Troşev, pentru conducerea grupului de mercenari Wagner. Troşev servește acum în Ministerul Apărării din Rusia și este susținut de președintele rus Vladimir Putin.

SHARE

Institutul de Studii de Război a informat că Putin și-a exprimat public sprijinul pentru Troșev. Pe 29 septembrie, Putin a recunoscut public discuțiile cu Troşev, cu privire la implicarea sa în înființarea de noi unități de voluntari, însărcinate în principal cu misiuni de luptă în Ucraina.

Această mișcare a declanșat însă disidența în cadrul unor elemente ale Grupului Wagner, ducând la apariția unui lider alternativ.

Pavel Prigojin ar putea prelua PMC Wagner

Grupul de reflecție a citat un canal Telegram binecunoscut, asociat cu Grupul Wagner, care a anunțat că Pavel Prigojin, fiul în vârstă de 25 de ani al lui Evgheni Prigojin, a preluat comanda Grupului Wagner.

Pavel Prigojin ar fi în negocieri cu Rosgvardia (Garda Națională a Rusiei), cu privire la potențiala reangajare a Grupului Wagner, în operațiunile de luptă din Ucraina.

Anunțul indica faptul că luptătorii Wagner nu vor fi obligați să încheie contracte cu ministerul rus al Apărării. În plus, Wagner intenționează să-și mențină numele, simbolurile, ideologia, structura de conducere, managementul și principiile de funcționare stabilite anterior.

Citeşte şi: Bush: Prigojin mi-a servit cina, am supraviețuit. Invazia Ucrainei nu este pasul final pentru Putin

Conducerea de către Pavel Prigojin a Grupului Wagner ar putea să nu fie complet independentă, deoarece se crede că se află sub influența lui Mihail Vatanin, șeful Serviciului de Securitate Wagner.

Acest lucru sugerează o potențială diviziune în cadrul Grupului Wagner, cu unii membri adunându-se în jurul conducerii legate de Prigojin Jr., ca alternativă la conducerea dorită de Kremlin și Ministerul Apărării, reprezentată de Troșev.

ISW subliniază rapoartele conform cărora șeful Rosgvardia, Viktor Zolotov, ia în considerare posibilitatea de a permite elementelor Grupului Wagner să se alăture Rosgvardia, ca unitate Wagner distinctă.

Citeşte şi: Cine crede că Prigojin e viu și se va răzbuna. Putin bagă la secret „înmormântarea” liderului Wagner

Cu toate acestea, rămâne neclar cum poate funcționa această sucursală Wagner alături de Rosgvardia.

„ISW a evaluat anterior că este puțin probabil ca elementele disjunse ale Grupului Wagner să reprezinte o amenințare militară serioasă pentru Ucraina, fără a aduce întreaga eficacitate pe care Wagner o avea ca organizație unitară, sub conducerea consolidată a lui Evgheni Prigojin și Dmitri Utkin.

Această evaluare inițială va fi invalidată dacă Grupul Wagner se va restabili ca o formațiune coerentă și mare, sub guvernul rus, cu o conducere centralizată eficientă”, a spus grupul de reflecție, conform alarabya.net.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te