Patru apropiaţi ai lui Trump, audiați în Congres despre rolul acestuia în asaltul de la Capitoliu

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 24.09.2021 - 17:51
Patru apropiaţi ai lui Trump, audiați în Congres despre rolul acestuia în asaltul de la Capitoliu. / Foto: kcrw.com

Patru apropiaţi ai lui Trump, Mark Meadows, Dan Scavino, Kashyap Patel şi Steve Bannon, au fost citaţi să compară în faţa membrilor unei Comisii de anchetă a Congresului, pentru a depune mărturie despre rolul jucat de fostul președinte al SUA în asaltul de la Capitoliu.

SHARE

Laţul se strânge în jurul miliardarului republican - acuzat de faptul că este în mod direct responsabil de atacul sângeros împotriva sediului Congresului american, la Washington, la 6 ianuarie, comentează AFP, potrivit news.ro.

Această Comisie, pe care Trump a catalogat-o în trecut drept ”extrem de părtinitoare”, este interesată mai ales de Mark Meadows, fostul şef de cabinet al celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite la momentul asaltului.

Citește și: Sondaj Avangarde: PSD - 37%, PNL - 20%, AUR- 14%, USR PLUS - 13%. Rafila conduce topul popularității

”S-ar părea că eraţi împreună cu sau în apropierea preşedintelui Trump la 6 ianuarie, că aţi comunicat cu preşedintele şi cu alţii, la 6 ianuarie, cu privire la evenimentele de la Capitoliu”, afirmă alesul democrat Bennie Thompson, care conduce lucrările Comisiei, într-o scrisoare trimisă lui Mark Meadows.

Unul dintre consilierii apropiaţi ai fostului preşedinte, Dan Scavino, este suspectat de faptul că a fost împreună cu Donald Trump, la 5 ianuarie, în timpul unei discuţii despre modul în care să-i convingă pe membrii Congresului să nu certifice alegerea lui Joe Biden.

Pe această sesiune de certificare a rezultatului alegerilor prezidenţiale au perturbat-o susţinătorii lui Donald Trump, după ce s-au adunat cu miile în jurul Casei Albe, pentru a-l asculta pe cel care încă era preşedinte.

Citește și: România, în „Top 3” țări europene după numărul elevilor care studiază limbi străine

Câteva sute dintre aceşti susţinători ai lui Trump, care denunţau o fraudă  electorală în alegerile prezidenţiale din noiembrie, în care Joe Biden a obţinut o victorie, au forţat intrarea în Capitoliu. Cinci persoane au murit în acea zi friguroasă din ianuarie.

Steve Bannon, un fost consilier al lui Trump, care ar fi declarat cu o zi mai înainte de asalt că totul are ”s-o ia razna” a doua zi, este citat, de asemenea, să compară în Congres, dar şi Kashyap Patel, un alt om loial fostului preşedinte.

Comisia le cere celor patru bărbaţi să-i furnizeze o serie de documente - până la 7 octombrie - şi ca ei să depună mărturie în Congres săptămâna viitoare.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.