În 2019, 59% dintre elevii din învăţământul general secundar superior au studiat două sau mai multe limbi străine în Uniunea Europeană, cea mai ridicată proporţie fiind în Luxemburg, Franţa, Estonia, România, Cehia şi Finlanda, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Cunoaşterea limbilor străine este un instrument esenţial pentru schimburile culturale, astfel de competenţe fiind cerute şi încurajate la multe locuri de muncă, şi poate facilita comunicarea în multe alte contexte.
Engleza, spaniola și franceza, principalele limbi străine studiate de elevi în UE
În rândul statelor membre UE, toţi elevii din învăţământul general secundar superior studiau în 2019 două sau mai multe limbi străine în Luxemburg şi Franţa. Urmează, cu o proporţie de 99%, elevii din Estonia, România, Cehia şi Finlanda. Ei sunt urmaţi de elevii din Slovacia (98%), Croaţia (95%) şi Slovenia (92%).
În contrast, în Grecia doar 1% dintre elevii din învăţământul general secundar superior studiau două sau mai multe limbi străine în 2019, un nivel scăzut fiind înregistrat şi în Portugalia (6%), Irlanda (12%), Italia (25%) şi Spania (27%).
În 2019, engleza era în UE cea mai studiată limbă străină în învăţământul general secundar superior (96% din elevi), pe locurile următoare fiind spaniola (26%), franceza (22%), germana (20%) şi italiana (3%).
În rândul limbilor străine din afara UE, cea mai studiată era rusa (3%), în special în Estonia (68%), Letonia (57%), Lituania (30%) şi Bulgaria (24%).
Datele Eurostat au fost publicate în avanpremiera celebrării Zilei europene a limbilor, în 26 septembrie.