Panică la Kremlin. Ce știm despre „operațiunea Kursk”, acțiunea militarilor ucraineni în Rusia

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 08.08.2024 - 12:19
Panică la Kremlin. Ce știm despre „operațiunea Kursk”, acțiunea militarilor ucraineni în Rusia Foto: Profimediaimages.ro
Panică la Kremlin. Ce știm despre „operațiunea Kursk”, acțiunea militarilor ucraineni în Rusia Foto: Profimediaimages.ro

Panică la Kremlin. Ce știm despre „operațiunea Kursk”, acțiunea militarilor ucraineni în Rusia. Operațiunile militare ucrainele în Kursk rămân învăluite în mister atât în ce privește scopul misiunii  cât mai ales și amploarea acesteia.

SHARE

Panică la Kremlin. Ce știm despre „operațiunea Kursk”, acțiunea militarilor ucraineni în Rusia. Operațiunile militare ucrainele în Kursk rămân învăluite în mister atât în ce privește scopul misiunii  cât mai ales și amploarea acesteia.

Sub titlul „Cât de mult au avansat trupele ucrainene în regiunea Kursk? Și unde au loc principalele bătălii cu trupele ruse?”, Armand Goșu, istoric și conscător al spațiului ex-sovietic, a publicat pe Facebook câteva date interesante traduse din publicația independentă „Meduza”, cu privire la ce știm până în prezent despre așa-numita „operațiune Kursk”.

Panică la Kremlin. Ce știm despre „operațiunea Kursk”, acțiunea militarilor ucraineni în Rusia

„La 6 august 2024, Forțele Armate ale Ucrainei au intrat pe teritoriul Rusiei în apropiere de orașul Sudja, regiunea Kursk. (...) Mai multe batalioane ale Brigăzii 22 mecanizate a armatei ucrainene, întărite cu forțe speciale și mijloace de apărare aeriană (și posibil batalioane ale altor brigăzi regulate) au trecut frontiera în regiunea Kursk în noaptea de 6 august și în seara de 7 august au pătruns adânc în apărarea rusă. S-au confruntat cu forțe extrem de slabe - polițiști de frontieră și infanterie din unul dintre regimentele de protecție a frontierelor create în 2023, alcătuit parțial din recruți. Aceasta este, de fapt, o apărare locală feroviară fără aproape niciun vehicul blindat. Tot ceea ce a putut face comandamentul rus pentru a contracara atacul probabil neașteptat au fost loviturile aeriene (avioane și elicoptere) și sistemele de apărare cu rachete Iskander împotriva coloanelor ucrainene care înaintau. Mai multe unități de vehicule blindate ale ucrainenilor au fost lovite, dar acest lucru nu a oprit ofensiva. Cel puțin un elicopter rus a fost doborât” scrie Armand Goșu.

Ce victorii au obținut ucrainenii în teren

Cu ajutorul datelor publicate de „Meduza”, Armand Goșu face și o evaluare a avansului luat de trupele ucrainene. „După o zi de lupte, au capturat punctul de control Sudja de la granița dintre regiunile Sumy și Kursk. Câteva zeci de polițiști de frontieră ruși au fost capturați.

A fost capturată stația de măsurare a gazului Sudja (parte a infrastructurii principalului gazoduct rusesc care pompează gaz către Europa prin Ucraina), aflată la câteva sute de metri de punctul de control.

La vest de punctul de control, trupele ucrainene au avansat rapid în interiorul teritoriului rus, ajungând la drumul Rylsk - Sudja, în apropiere de Sverdlikovo, unde au fost lovite de aviația rusă și de rachete operativ-tactice.

Rușii au avut pierderi importante în Kursk

Partea principală a grupării trupelor ucrainene s-a întors de-a lungul autostrăzii în direcția Rylsk. Satele Leonidovo și Zelenyi Shlyakh din apropierea autostrăzii au fost capturate. <<Corespondenții de război>> ruși au raportat că unitățile avansate ale ucrainienilor au ajuns la periferia localității Korenevo, mai departe pe ruta către Rylsk, însă nu există nicio confirmare în acest sens.

Citește și: Rușii s-au plâns la SUA că ucrainenii le-au „invadat” teritoriul. Ce „mișcare” fac americanii

În ciuda zvonurilor și a rapoartelor de panică , trupele ucrainene nu au intrat încă în Sudja (și este posibil să nici nu fi încercat să intre), deși s-au apropiat cel puțin dinspre vest (și, conform zvonurilor, dinspre sud). Între timp, cartiere din oraș au fost grav avariate de bombardamentele ucrainene. Mulți civili au rămas în Sudja.

Citește și: Țara din Europa care va primi rachete Patriot de 478.000.000$ pentru a înlocui donațiile către Kiev

După ce au străpuns prima linie de apărare lichidă, forțele ucrainene au încercat probabil să acționeze în stilul ofensivei Balakleya-Kupyan din 2022: grupuri de asalt și sabotaj au fost "aruncate" de-a lungul drumurilor din jurul Suja în încercarea de a perturba spatele rusesc și de a împiedica apropierea rezervelor forțelor armate ruse.

Până în seara zilei de 7 august, marile rezerve rusești, a căror sosire în zona străpungerii ar fi putut fi așteptată în primele ore sau zile ale ofensivei (dacă ar fi fost disponibile în regiunea Kursk), nu au intrat în luptă”, a precizat istoricul în postare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te