Palmă în justiție, pentru premierul sloven Janez Jansa, din partea EPPO condus de Kovesi

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 05.10.2021 - 17:04
Palmă în justiție, pentru premierul sloven Janez Jansa, din partea EPPO condus de Kovesi. / Foto: hotnews.ro
Palmă în justiție, pentru premierul sloven Janez Jansa, din partea EPPO condus de Kovesi. / Foto: hotnews.ro

Guvernul sloven, care a provocat iritarea Parchetului European (Biroul Procurorului Public European, EPPO) prin refuzul de a desemna procurori delegaţi la această nouă instanţă a luptei antifraudă europene, a înregistrat o înfrângere în justiţie, informează AFP.

SHARE

Tribunalul administrativ din Ljubljana a dat dreptate candidaţilor Tanja Frank Eler şi Matej Ostir, denunţând o ''interferenţă unilaterală a guvernului''.

Selectaţi de autorităţilor judiciare din ţara lor, ei şi-au văzut în luna mai candidaturile pentru Parchetul European respinse de către premierul Janez Jansa pentru ''nereguli'' de procedură.

Citește și: Faraonul de la Madrid, unul dintre capii grupării Sportivilor, îndrăgostit de „trufandaua” din Bănie

Doar Slovenia nu a reuşit să-şi desemneze procurorii delegaţi la EPPO

Având sediul la Luxemburg, EPPO ar fi trebuit să fie operaţional la sfârşitul lui 2020, dar şi-a început activitatea la 1 iunie acest an, fiind o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cinci au ales să nu participe la EPPO - Danemarca, Irlanda, Polonia, Suedia şi Ungaria.

Dintre statele participante, până în prezent doar Slovenia nu a reuşit să-şi desemneze procurorii delegaţi.

Şefa EPPO, Laura Codruţa Kovesi, a avertizat săptămâna trecută că această întârziere în desemnarea procurorilor delegaţi din Slovenia riscă afecteze considerabil activitatea Parchetului European.

''Faptul că un stat membru interferează cu buna funcţionare a unei instituţii judiciare a UE creează un precedent periculos'', a declarat vineri Kovesi într-o reuniune a Comisiei de control bugetar a Parlamentului European.

Citește și: Fulgy, fiul Clejanilor, declarat pericol public. Judecătorii îl trimit forțat la psihiatru

Tanja Frank Eler şi Matej Ostir au salutat decizia tribunalului şi şi-au exprimat speranţa că nominalizarea lor va fi confirmată rapid.

La începutul lunii iulie, când Slovenia a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen i-a cerut premierului sloven să coopereze ''cât mai rapid'' cu Parchetul European.

Premierul Janez Jansa a amintit la acea vreme că ţara sa a ales în mod ''voluntar'' să participe la această iniţiativă europeană. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te