Pâinea și produsele de panificație se scumpesc după ce Rusia a blocat exportul de cereale ucrainene

DE Daniel Toșa | Actualizat: 31.10.2022 - 09:03
Pâinea și produsele de panificație se scumpesc după ce Rusia a blocat exportul de cereale ucrainene - FOTO: Profimedia

Se așteaptă noi scumpiri în piața de panificație după ce Rusia a suspendat acordul care permitea exportul cerealelor din Ucraina. Acest acord între Rusia și Ucraina, mediat de Turcia era considerat esențial pentru securitatea alimentară globală.

SHARE

Guvernul rus a declarat că a suspendat pe termen nedefinit un acord vechi de câteva luni care permitea transporturilor de cereale să părăsească porturile ucrainene, invocând drept motiv un atac asupra unei baze din Crimeea ocupată.

Potrivit unei declarații emise sâmbătă de Ministerul rus de Externe, Moscova "suspendă participarea" pentru o "perioadă nedeterminată" la un acord negociat de ONU pentru a se asigura că produsele agricole fabricate în Ucraina pot ajunge pe piețele globale.

Acordul este considerat esențial pentru securitatea alimentară globală, având în vedere rolul Ucrainei ca producător important de cereale, care sunt apoi transportate în mod normal prin Marea Neagră către piețele din întreaga lume, în special din Africa și Orientul Mijlociu.

"Partea rusă nu poate garanta siguranța navelor civile de marfă uscată", a declarat ministerul de externe, citând un presupus atac cu drone al Ucrainei asupra portului Sevastopol din Crimeea, în primele ore ale dimineții de sâmbătă.

Ucraina acuză Rusia de false pretexte pentru a bloca coridorul de cereale

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat într-un tweet că Moscova folosește un "pretext fals pentru a bloca coridorul de cereale".

Comunicatul ministerului rus a repetat afirmațiile făcute mai devreme în cursul zilei potrivit cărora experții britanici ar fi sprijinit Ucraina în atacul asupra Crimeei, Moscova acuzând, de asemenea, forțele britanice că s-ar afla în spatele exploziilor care au avariat grav gazoductul Nord Stream, fără a furniza dovezi în sprijinul acestora. Londra a negat aceste afirmații.

Șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andri Yermak, a acuzat Rusia de "șantaj" și de "atacuri teroriste fictive".

Acordul era valabil până la 19 noiembrie 2022

Acordul de export, denumit Inițiativa pentru cereale din Marea Neagră, trebuia să fie valabil până la 19 noiembrie, când toate părțile ar fi trebuit să fie de acord cu prelungirea acestuia. Acordul a permis Ucrainei să reia exporturile de cereale și îngrășăminte prin Marea Neagră, care fuseseră blocate când Rusia a invadat țara la sfârșitul lunii februarie.

De la semnarea acordului cu privire la cereale, susținut de ONU, în Turcia, la 22 iulie, mai multe milioane de tone de grâu, porumb, produse din floarea-soarelui și alte cereale au fost expediate din Ucraina.

ONU, care a intermediat acordul privind cerealele cu Turcia, a declarat că este "în contact cu autoritățile ruse" în ceea ce privește suspendarea acordului de către Moscova.

"Este vital ca toate părțile să se abțină de la orice acțiune care ar putea pune în pericol Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, care reprezintă un efort umanitar critic", a declarat Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, António Guterres, într-o declarație, potrivit Politico.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te