Orano, companie franceză, se va implica în construirea reactoarelor de la Cernavodă

DE Alexandru Pop | 26.10.2020 - 21:10
Orban și Castex, discuții la Paris/FOTO: facebook.com

România și Franța au semnat luni la Paris o declarație de intenție privind cooperarea în domeniul nuclear civil care vizează colaborarea cu parteneri strategici în realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului 1, a anunțat premierul Ludovic Orban.

SHARE

De asemenea, a mai fost semnat un acord între Nuclearelectrica și Orano, un grup francez cu capital de stat, din domeniul energiei nucleare. Practic, Franța se va implica, alături de SUA și Canada, în construirea reactoarelor de la Cernavodă.

Compania Orano este specializată în exploatarea uraniului și a fost înființată inițial în 2017 ca filială a Areva, în urma unui proces de restructurare. Ulterior, Areva, care se confrunta cu probleme financiare, a pierdut controlul asupra companiei în favoarea statului francez. Orano este în prezent unul dintre cei mai mari producători de uraniu din lume.

Premierul Ludovic Orban se află într-o vizită oficială în Franța, alături de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Premierul Ludovic Orban a semnat alături de omologul său francez, Jean Castex, o nouă foaie de parcurs în ceea ce priveşte Parteneriatul strategic dintre cele două ţări.

România și SUA au parafat în urmă cu două săptămâni un acord interguvernamental pentru construirea Unităților 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă, pentru retehnologizarea Unității 1 și pentru cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România. Pe lângă acest acord, mai există un memorandum de înțelegere cu EXIM US (Banca de Export-Import a SUA) pentru o finanțare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul nuclear, dar si alte domenii. Însă ar mai putea fi implicate și alte instituții financiare.
Acordul cu SUA pentru construirea reactoarelor va permite utilizarea expertizei americane, păstrând în același timp tehnologia CANDU 6.

"În același timp, ne dorim ca pe lângă partenerii americani să îi avem parteneri și pe canadieni și francezi”, a declarat ministrul economiei Virgil Popescu, după semnarea acordului cu SUA.

Proiectul de 8 miliarde de euro va fi coordonat de AECom și va implica un consorțiu format din companii din S.U.A, România, Canada și Franța. AEcom este o mare companie americană de inginerie, care activează în peste 150 de țări, cu venituri de peste 20 miliarde de dolari obținute în 2019.

Guvernul a notificat către Comisia Europeană acordul încheiat cu SUA referitor la construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului 1. Notificarea a fost făcută conform prevederilor Tratatului EURATOM, cooperarea în cadrul acordului fiind subordonată prevederilor naționale, europene și internaționale.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te