Raportul, întocmit de Oficiul ONU pentru Reducerea Riscurilor de Dezastre (UNDRR), spune că umanitatea a suferit între 350 și 500 de dezastre la scară medie sau mare în fiecare an la nivel global în ultimele două decenii.
Dar UNDRR se așteaptă la o creștere a frecvenței, până la 560 de catastrofe pe an până în 2030.
Prin comparație, lumea a suferit doar 90 până la 100 de dezastre la scară medie până la mare pe an, între 1970 și 2000.
Dacă evaluarea se dovedește a fi corectă, înseamnă că dezastre precum incendiile și inundațiile, dar și alte pericole precum pandemiile sau accidentele chimice, ar avea loc cu o frecvență de 1,5 pe zi până în 2030, punând în pericol milioane de vieți.
Citește și
Hepatita misterioasă, ce a dus la un deces și 17 transplanturi de ficat, a ajuns și în România
ONU avertizează asupra producerii unei crize alimentare de amploare ca după al Doilea Război Mondial
Schimbările climatice provoacă mai multe evenimente meteorologice extreme, se arată în raport, adăugând că oamenii au luat decizii prea puține și au fost prea optimiști în ceea ce privește riscul unor potențiale dezastre.
Impactul dezastrelor a fost, de asemenea, sporit de populația în creștere în zonele mai predispuse la catastrofe naturale.
Regiunea Asia-Pacific suferă cele mai mari daune, pierzând în medie 1,6% din PIB în urma dezastrelor anuale.
Creșterea temperaturilor și incidența crescută a valurilor de căldură par să reprezinte cea mai mare amenințare.
Numărul valurilor de căldură extremă în 2030 va fi de trei ori mai mare decât în 2001 și vor fi cu 30% mai multe secete, a prezis raportul pe baza modelelor pentru viitor și tendințelor din trecut.