ONU: India va deveni ţara cu cea mai mare populaţie din lume la jumătatea anului 2023

DE Alin Crișan | Actualizat: 19.04.2023 - 19:12
Janpath Market, Delhi, India, Asia - Foto: Profimedia Images

India ar urma să devină ţara cu cea mai mare populaţie din lume până la jumătatea anului 2023, depăşind China cu aproape 3 milioane de locuitori, potrivit unor estimări publicate miercuri de Organizaţia Naţiunilor Unite.

SHARE

Populaţia indiană va fi de 1,4286 miliarde de locuitori şi cea a Chinei de 1,4257 miliarde de locuitori, indică un raport al United Nations Population Fund (UNFPA) despre situaţia populaţiei mondiale.

ONU: India va deveni ţara cu cea mai mare populaţie din lume la jumătatea anului 2023

Potrivit datelor oficiale publicate la începutul lui 2023, populaţia chineză a scăzut anul trecut pentru prima dată după perioada 1960-1961, când o foamete, care a început în 1959, a făcut zeci de milioane de morţi în urma erorilor din politica economică a ţării.

Paradoxal, scăderea populaţiei din China s-a produs în pofida relaxării politicii de limitare a naşterilor în ultimii ani.

În urmă cu 10 ani, chinezii aveau dreptul să aibă un singur copil. Din 2021, ei pot avea trei.

Această scădere este în general imputată costului vieţii care a crescut puternic în China, la fel şi cel pentru educaţia copilului. Nivelul mai ridicat al studiilor femeilor amână, de asemenea, sarcinile.

"Beneficiu demografic"

"Beneficiul demografic al unei ţări nu depinde doar de cantitatea (populaţiei), ci şi de calitate. Nu depinde doar de populaţie, ci şi de talentul său", a reacţionat miercuri Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

China "implementează o strategie naţională pentru a răspunde activ fenomenului de îmbătrânire a populaţiei, promovează politica celor trei copii şi măsuri de sprijin, răspunzând totodată la schimbările produse în dezvoltarea populaţiei", a subliniat el.

Citește și: Peștii din apele Prutului: I-au speriat pe scafandrii care au cerut cușcă. Sunt lungi cât o Dacie

India nu dispune de nicio dată oficială recentă despre numărul locuitorilor săi, întrucât nu a mai efectuat un recensământ din 2011.

Recensământul din India, care are loc o dată la un deceniu, ar fi trebuit să se desfăşoare în 2021, dar a trebuit să fie amânat din cauza pandemiei de coronavirus.

Obstacole logistice şi reticenţe politice au împedicat desfăşurarea sa în perioada actuală şi este puţin probabil ca acest exerciţiu de mare amploare să aibă loc în curând.

Guvernul naţionalist hidus al prim-ministrului Narendra Modi este acuzat de criticii săi că întârzie intenţionat recensământul pentru a nu face publice date despre chestiuni sensibile, precum şomajul, înaintea alegerilor naţionale de anul viitor.

Economia indiană întâmpină dificultăţi în a oferi locuri de muncă milioanelor de tineri care ajung în fiecare an pe piaţa muncii.

Jumătate din populaţia Indiei are mai puţin de 30 de ani.

Ţara asiatică se confruntă totodată cu enorme dificultăţi pentru a produce electricitate, hrană şi locuinţe în cantităţi suficiente pentru locuitorii săi deveniţi tot mai numeroşi. Marile oraşe indiene se luptă să facă faţă acestei situaţii.

8 miliarde de locuitori

Potrivit Pew Research Centre, populaţia indiană a crescut cu peste 1 miliard de persoane din 1950, anul de la care ONU a început să primească date demografice.

Raportul UNFPA estimează că populaţia mondială va ajunge la 8,045 miliarde de locuitori până la jumătatea anului 2023.

Alte ţări, în principal din Europa şi Asia, se pot aştepta la o prăbuşire demografică pe parcursul deceniilor următoare, potrivit datelor ONU publicate în iulie 2022 despre evoluţia populaţiei mondiale până în 2100.

În schimb, în Africa, populaţia ar trebui să crească de la 1,4 miliarde la 3,9 miliarde de locuitori până în 2011, reprezentând 38% dintre locuitorii planetei, comparativ cu 18% în prezent, conform aceloraşi date.

Citește și: Delta Dunării, „paradisul” pelicanlior creți: E una dintre cele mai mari păsări zburătoare din lume

Opt ţări cu peste 10 milioane de locuitori, majoritatea din Europa, inclusiv Grecia, Italia, Polonia, Portugalia şi România, s-au confruntat cu o scădere a populaţiei în ultimul deceniu.

Japonia cunoaşte şi ea un declin cauzat de îmbătrânirea populaţiei, înregistrând o scădere de peste 3 milioane de locuitori între 2011 şi 2021.

În ceea ce priveşte populaţia mondială, aceasta nu ar trebui să scadă decât începând din jurul anului 2090, după ce va atinge pragul de 10,4 miliarde de locuitori, potrivit datelor ONU.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te