OMS își temperează tot mai mult previziunile privind noi valuri provocate de pandemia de COVID-19

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.05.2020 - 16:54

Șefii Organizației Mondiale a Sănătății își temperează tot mai mult declarațiile referitoare la apariția unor noi valuri importante de COVID-19, care ar putea să apară în următoarea perioadă.

SHARE

La începutul acestei luni, Tedros Ghebreyesus, directorul general al OMS, spunea că nu pot fi excluse viitoare valuri epidemice de COVID-19 și că fără să alimentăm panica, „trebuie să ne pregătim”.

Luni, directoarea pentru sănătate publică din cadrul aceleiași organizații, Maria Neira, a declarat că modelele cu care se lucrează elimină "tot mai mult" posibilitatea producerii unui al doilea val important de coronavirus. 

Într-un interviu acordat postului de radio din Barcelona RAC-1, Maria Neira a cerut totuşi "multă prudenţă" şi "bun simţ" în această fază "foarte critică" de eliminare a restricţiilor.

Responsabila OMS a cerut populaţiei să nu dea dovadă "nici de paranoia, nici de excesivă relaxare" şi să "înveţe să convieţuiască cu bolile infecţioase".

"Există multe modele care avansează numeroase probabilităţi: de la o reizbucnire punctuală şi până la un al doilea val important, dar această ultimă posibilitate este tot mai mult eliminată. Suntem mult mai bine pregătiţi în toate domeniile", a spus ea.



Potrivit lui Neira, „a fost diminuată atât de mult rata de transmitere, încât virusul va avea dificultăţi să supravieţuiască. Trebuie să fim însă foarte prudenţi pentru a declara că acesta este sfârşitul valului însă datele arată că cel puţin a fost evitată transmiterea şi explozia din primele săptămâni”.

Totuşi, a precizat ea, "nu putem face multe previziuni deoarece următoarele săptămâni vor fi o fază critică".

"După relaxare trebuie să vedem cum se comportă virusul. Să sperăm că nu vor mai exista focare, dar va fi o luptă de zi cu zi. Peste două sau trei săptămâni vom vedea ce se întâmplă şi dacă este nevoie de o corecţie chirurgicală", a spus responsabila OMS cu privire la ridicarea restricţiilor din prima fază în care a intrat şi Spania.

Spania, asemenea altor ţări vecine, a început ridicarea treptată a restricţiilor de deplasare, după măsurile de izolare impuse pentru a împiedica răspândirea coronavirusului.

Directorul general al OMS: „Nu trebuie să răspândim panica, ci să ne pregătim”

În prima parte a lunii mai, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, avertiza că „riscul revenirii la (măsurile de) izolare este foarte real” în ţările care în prezent relaxează măsurile de distanţare socială.

Șeful OMS preciza, la începutul acestei luni, ca relaxarea să se facă gradual, să se acorde atenţie riscului cazurilor importate, sistemul sanitar să se pregătească pentru un posibil nou val epidemic.

Riscul revenirii la un număr mare de cazuri există „mai ales dacă ţările nu reuşesc să gestioneze cu mare atenţie tranziţia şi nu fac acest lucru printr-o abordare în etape”, estima Tedros Ghebreyesus, potrivit Agerpres, care cita agenția EFE.

Directorul general al OMS a mai insistat că nu pot fi excluse viitoare valuri epidemice de COVID-19, dar în faţa acestei posibilităţi „nu trebuie să răspândim panica”, ci „să ne pregătim, pentru că acum avem oportunitatea să aşezăm sistemele sanitare pe baze solide”.

„Dacă am învăţat ceva din această criză este că investind acum (în sănătate) vom putea să salvăm vieţi mai târziu”, a concluzionat, în timpul acelorași declarații făcute la începutul lunii mai, Tedros Ghebreyesus, adăugând că ''istoria ne va judeca în funcţie de cum răspundem pandemiei şi de măsurile pe care le luăm''.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te