Oligarhii ruși Oleg Deripaska și Andrei Melnicenko și delegați Gazprom și Lukoil fac lobby la COP27

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 14.11.2022 - 17:18
Oligarhii ruși Oleg Deripaska și Andrei Melnicenko și delegați Gazprom și Lukoil fac lobby la COP27. / Foto: Profimedia

Oligarhi ruşi şi directori din mai multe companii aflate sub sancţiuni internaţionale se numără printre lobbyştii care participă în prezent la summit-ul pentru climă COP27 de la Sharm el-Sheikh, relatează The Guardian.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Printre cei care participă la discuţiile esenţiale privind schimbările climatice se numără miliardarul şi fostul magnat al aluminiului Oleg Deripaska, care se află sub sancţiunile Marii Britanii, şi miliardarul Andrei Melnicenko, fostul şef al companiei ruse de îngrăşăminte EuroChem, care a fost vizat de sancţiuni individuale de către Uniunea Europeană pe care le-a contestat, numindu-le „absurde şi fără sens”.

Gazprom a trimis şase delegaţi la discuţii, alături de directorul general al Sberbank. Ambele companii sunt sub sancţiuni ale SUA şi ale UE. De asemenea, sunt prezenţi reprezentanţi ai companiei petroliere Lukoil, companiei miniere Severstal şi Magnitogorsk Iron and Steel Works, toate fiind vizate de sancţiunile SUA, relatează News.ro, citând The Guardian.

Citește și: Raport secret CIA: Emiratele Arabe Unite, implicate în manipularea sistemului politic american

Compania de petrol şi gaze Tatneft, sancţionată în prezent de UE, a trimis trei lobbyşti la discuţiile climatice, potrivit datelor compilate de organizaţiile Corporate Accountability, Global Witness şi Corporate Europe Observatory.

The Guardian a informat că delegaţia rusă include companiile metalurgice Severstal şi NLMK Group, parte a unei industrii care s-a confruntat cu sancţiuni din partea UE.

NLMK Group a infirmat însă prezența sa la COP27, printr-un e-mail transmis Newsweek România de Anna Titova, PR-ul NLMK Group.

Discuţiile COP27 asupra climei au fost în mare parte de dezbateri despre modul în care lumea ar trebui să se adapteze la deficitul de gaze ruseşti. Aceasta urmează lunilor de temeri în Europa în legătură cu penuria de energie care decurge din decizia Moscovei de a opri brusc livrările de gaz către Europa, ca răspuns la sancţiunile internaţionale după invaza din Ucraina.

Citește și: Elon Musk pune pe butuci Twitter. O importantă regie de publicitate recomandă oprirea campaniilor

Prezenţa lobbyştilor din industrie şi a directorilor din industria petrolului şi gazelor, inclusiv şase reprezentanţi ai Uniunii Industriaşilor şi Antreprenorilor din Rusia, un grup de lobby, sugerează că Rusia foloseşte discuţiile cruciale privind clima pentru a stimula afacerile, notează The Guardian.

Oleksei Rabcin, un membru ucrainean al delegaţiei la COP27, a spus că este „ridicol să ştii că oligarhii ruşi se strecoară pe coridoare. Este ridicol că pot să călătorească liber. Pentru mine, dacă aceşti oligarhi nu sunt capabili să oprească acest război sângeros, atunci nu ar trebui să fie aici. ONG-urile ucrainene au încercat să-i găsească pentru a organiza un protest, dar aceştia se ascund în birouri şi le este frică să meargă liberi pe coridor. Vedem că Rusia este într-o izolare completă la această conferinţă".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te