Oficiali unguri denunță Tratatul de la Trianon. „Vom reunifica naţiunea, cu drepturi depline”

DE Adina Mutăr | 04.06.2023 - 17:34
Peter Szilagyi, secretar de stat adjunct pentru politică naţională: Foto: Karpatinfo.net

Oficiali unguri denunță Tratatul de la Trianon. „Vom reunifica naţiunea, cu drepturi depline”, s-a spus cu ocazia denunțării tratatului, „care a servit în special visurilor Franței”.

SHARE

Oficiali unguri denunță Tratatul de la Trianon, la ceremonia de predare a Podului Apartenenţei, un simbol al „unității Ungariei”.

Peter Szilagyi, secretar de stat adjunct pentru politică naţională al premierului Viktor Orban, a reamintit că, după „decretul de pace Trianon”, maghiarii aveau speranţa că „limba maternă, tradiţiile şi cultura nu vor face doar parte din memorie, ci şi din realitatea vieţii de zi cu zi".

Oficiali unguri denunță Tratatul de la Trianon. „Vom reunifica naţiunea, cu drepturi depline”

„Nu permitem granițelor naționale să ne despartă de compatrioții noștri. Am decis să începem reunificarea națiunii, maghiarii care trăiesc în străinătate vor deveni din nou membri cu drepturi depline ai națiunii” a declarat Szilagyi, potrivit hungary.postsen.com.

La 4 iunie 1920 a avut loc o pauză comemorativă în birouri și școli, zeci de mii de oameni îmbrăcați în haine de doliu s-au adunat la Budapesta.

Au sunat clopotele, au sunat alarmele fabricilor, traficul a fost oprit.

„Potrivit deciziei marilor puteri, peste trei milioane de maghiari sunt blocați în afara granițelor țării. Nu permitem granițelor naționale să ne despartă de compatrioții noștri”, a spus secretarul de stat.

Citește și: Mădălin Hodor: Mai uşor cu Trianonul pe scări

Datorită sprijinului rețelei instituțiilor de învățământ maghiare din străinătate, 300.000 de copii pe an pot beneficia de educație în limba maternă de calitate în bazinul carpatic și în întreaga lume, a subliniat el.

De asemenea, guvernul oferă sprijin și studenților care studiază în învățământul public din țara de origine, astfel încât aceștia să poată vizita cel puțin o dată zonele locuite de maghiari din țările vecine.

Citește și: Un secretar de stat ungar se teme că maghiarii din România vor fi asimilați

„Scopul politicii naționale este de a crește gradul de conștientizare că suntem responsabili pentru maghiarii de peste graniță – a precizat Peter Szilagyi.

„Ungurii au rezistat testului timpului și, datorită politicii naționale din ultimii ani, sunt mai puternici ca niciodată”, a adăugat acesta.

Citește și: 

Andrea Veinperlne Kovacs (independent), primarul din Porva, a spus că insula din Lacul Palos, adiacent fostei mănăstiri pauline, simbolizează Ungaria, iar drumul din jurul ei simbolizează teritoriile de peste graniță, iar podul care leagă cele două, care tocmai a fost predat, este un simbol al unității maghiare.

Zoltan Kovacs, reprezentantul parlamentar al Fidesz, a amintit: „Decretul de pace Trianon, care a servit visurilor străine – în principal franceze – de superputeri, a distrus economia maghiară, țara a pierdut 67 la sută din venitul național.” 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te