Oficial american, despre evoluţia contraofensivei ucrainene: E cel mai dificil moment al războiului

DE Alin Crișan | Actualizat: 08.08.2023 - 20:33
Armata ucraineană pe front - Foto: Profimedia/Imagine cu caracter ilustrativ

La două luni după lansarea contraofensivei ucrainene împotriva trupelor ruse, oficiali occidentali descriu drept tot mai "sumbre" informaţiile despre capacitatea trupelor ucrainene de a recâştiga teritorii semnificative.

SHARE

La două luni după lansarea contraofensivei ucrainene împotriva trupelor ruse, oficiali occidentali descriu drept tot mai "sumbre" informaţiile despre capacitatea trupelor ucrainene de a recâştiga teritorii semnificative, relatează marţi CNN, care a intervievat patru responsabili americani şi occidentali ce au cunoştinţă despre ultimele informaţii legate de evoluţia acestei contraofensive.

Oficial american, despre evoluţia contraofensivei ucrainene: E cel mai dificil moment al războiului

"Încă rămâne de văzut, pentru următoarele săptămâni, dacă există vreo şansă de a face progrese. Dar ca ei (ucrainenii) să facă progrese care să schimbe balanţa acestui conflict, cred că este extrem de improbabil", anticipează un diplomat occidental.

"Informaţiile noastre sunt sumbre. Ne amintesc de provocările cu care ei se confruntă", observă la rândul său congresmanul democrat Mike Quigley, care a participat recent la întâlniri în Europa cu comandanţi americani ce instruiesc trupele mecanizate ucrainene. "Acesta este cel mai dificil moment al războiului", rezumă oficialul american.

Principala provocare pentru forţele ucrainene constă în dificultatea de a trece de liniile defensive multistratificate ale trupelor ruse în sudul şi estul Ucrainei, unde armata rusă a plantat zeci de mii de mine şi a construit o vastă reţea de tranşee. Trupele ucrainene au suferit acolo pierderi uluitoare, determinând comandanţii ucraineni să retragă unele unităţi pentru a regrupa forţele şi a diminua pierderile.

Citește și: Ciucă, despre impozitarea multinaționalelor: „Toți cei care fac profit în România să plătească taxe”

"Ruşii au mai multe linii defensive, iar ei (trupele ucrainene) nu au reuşit să treacă de fapt nici de prima linie", constată un diplomat occidental. "Chiar dacă vor mai continua lupta în următoarele câteva săptămâni, dacă nu au reuşit să facă mai multe progrese pe parcursul acestor ultime 7-8 săptămâni, care sunt şansele de a le face acum deodată, cu forţe mai obosite? Întrucât condiţiile sunt foarte grele", explică acelaşi diplomat.

Trupele ucrainene au avut timp doar aproximativ două luni să fie instruite pentru folosirea tancurilor şi a altor noi echipamente militare occidentale. În aceste condiţii, înaintarea lor lentă a evidenţiat dificultatea de a lupta în cadrul unor unităţi mecanizate combinate.

Un responsabil american de rang înalt spune că Statele Unite recunosc dificultăţile cu care se confruntă trupele ucrainene, dar cu toate acestea speră în continuare că vor reuşi în cele din urmă să facă progrese. "Noi toţi admitem că (contraofensiva ucraineană) merge mai greu şi mai încet decât am fi dorit - inclusiv ucrainenii -. dar încă mai credem că există timp şi spaţiu pentru ei să poată progresa", adaugă responsabilul citat.

Alţi oficiali atrag însă atenţia că apropierea toamnei, când vremea şi condiţiile de luptă s-ar putea înrăutăţi, oferă trupelor ucrainene o fereastră de timp limitată pentru a înainta.

Aceste ultime evaluări diferă radical de optimismul de la începutul contraofensivei ucrainene. Oficialii intervievaţi de CNN spun că aşteptările de atunci au fost "nerealiste", iar acum ele contribuie la presiunea pe care unii în Occident o pun asupra Ucrainei pentru a începe negocieri de pace, care să ia în considerare inclusiv posibilitatea unor concesii teritoriale către Rusia. Or, preşedintele rus Vladimir Putin "asta aşteaptă. El poate sacrifica oameni pentru a câştiga timp", concluzionează Mike Quigley.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te