Ucraina dispune "de o reţea de 30 de laboratoare" în care se desfăşoară "experimente biologice foarte periculoase", a afirmat ambasadorul Rusiei, Vassili Nebenzia.
ONU "nu este la curent cu niciun program de arme biologice în Ucraina", a declarat anterior un oficial al ONU pentru dezarmare, Izumi Nakamitsu, în timp ce ambasadorii Ucrainei şi Statelor Unite au respins acuzaţiile părţi ruse.
Moscova foloseşte Consiliul de Securitate pentru a profera "o serie de teorii ale conspiraţiei grosiere, complet lipsite de temei şi iresponsabile", a lansat ambasadorul britanic Barbara Woodward.
Ambasadoarea SUA, Linda Thomas-Greenfield, a clarificat că ajutorul oferit de ţara sa Ucrainei în materie de biologie a avut ca scop detectarea unor boli precum COVID-19.
"Este o muncă care a fost făcută cu mândrie, clar şi la lumina zilei" şi "nu are nimic de-a face cu armele biologice", a spus ea, acuzând Moscova că a convocat întâlnirea "cu scopul exclusiv de a minţi şi de a răspândi dezinformare".
Acuzaţiile Rusiei au fost formulate joi de ministerul apărării şi de şeful diplomaţiei Serghei Lavrov.
Rusia susține că femeia însărcinată din fața maternității bombardate din Mariupol nu era însărcinată. A născut între timp
Cu această ocazie, Rusia şi Ucraina s-au acuzat din nou reciproc că au minţit despre maternitatea din Mariupol, distrusă săptămâna aceasta de un bombardament rusesc.
Vassili Nebenzia a arătat fotografii şi a afirmat că o femeie însărcinată care apărea în faţa clădirii nu era de fapt însărcinată. Omologul său ucrainean, Serghei Kisliţia, a dat asigurări că lucrurile nu stau aşa şi a anunţat Consiliul de Securitate "vestea bună" că aceasta a născut.
Întrebaţi de AFP la finalul întâlnirii, mai mulţi ambasadori şi-au exprimat consternarea faţă de turnura pe care a luat-o reuniunea, unii apreciind că nu a fost la nivelul instituţiei menite să protejeze pacea şi securitatea în lume.
"Dacă aş fi ştiut (...), nu aş fi venit", a comentat un ambasador sub protecţia anonimatului.