Oamenii riscă să facă infecții din cauza modului în care folosesc hârtia igienică. Ce greșim?

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.11.2023 - 20:27
Oamenii riscă să facă la infecții din cauza modului în care folosesc hârtia igienică. Ce greșim ? - Foto: Profimedia / imagine cu caracter ilustrativ

Mii de oameni riscă să se expună la infecții periculoase din cauza modului în care folosesc hârtia igienică. Ce facem greșit și ce spun specialiștii.

SHARE

Riscăm să ne alegem cu infecții periculoase de la modul în care folosim hârtia igienică. Iată ce facem greșit și ce spun specialiștii.

Riscăm infecții când folosim hârtia igienică

Mii de oameni riscă să se expună la infecții periculoase din cauza modului în care folosesc hârtia igienică, avertizează experții, care explică ce greșeli se fac în acest sens.

Citește și: Au vrut all inclusive la hotel de 5*, în Grecia, dar vacanța e un coșmar. Ce au primit de fapt acolo

Într-o dezbatere privind tipul de hârtie igienică ideală, fie că este vorba de împăturire, matlasare, caracter antibacterian sau mod de utilizare, unii specialiști susțin acum că ar fi mai benefic să renunți complet la acest obicei, scrie Daily Mail.

Potrivit cercetătorilor japonezi, înlocuirea hârtiei igienice cu un bideu, un dispozitiv care spală organele genitale și zona anală cu apă în loc să le șteargă, poate reduce semnificativ riscul de infecții.

Un studiu publicat în 2022 în Journal of Water & Health a relevat că utilizatorii de bideu aveau de zece ori mai puține bacterii dăunătoare pe mâini în comparație cu cei care foloseau hârtia igienică.

Experții avertizează că această practică ar putea proteja populația împotriva pericolului reprezentat de bacteriile C, care pot cauza diaree și afecțiuni inflamatorii intestinale.

Datele indică faptul că aproximativ 500.000 de americani se infectează cu C anual, iar două treimi dintre aceste cazuri sunt asociate cu căminele pentru bătrâni, provocând moartea a 15.000-30.000 de persoane în SUA anual.

Dr. Evan Goldstein, un chirurg rectal din New York, subliniază că utilizarea bideului este mult mai eficientă în controlul infecțiilor decât hârtia igienică. „Charmin și alte mărci au reușit să ne facă să credem că hârtia igienică este igienică. Nu este”, a avertizat medicul.

Cu toate acestea, unii experți argumentează că problema nu constă în hârtia igienică în sine, ci în modul în care majoritatea oamenilor o utilizează. Utilizarea unui tip nepotrivit de hârtie igienică și o ștergere incorectă poate duce la iritații, hemoroizi și, în unele cazuri, la infecții grave.

Hârtia igienică cu un singur strat este mai aspră pe piele decât variantele mai scumpe, crescând riscul de răni deschise și infecții.

Iată ce recomandă specialiștii

Dr. Trisha Pasricha, gastroenterolog la Spitalul General Massachusetts din Boston, a avertizat că hârtia igienică cu un singur strat este subțire și poate determina utilizatorii să folosească cantități mai mari, provocând mâncărimi inconfortabile, cunoscute sub numele de prurit anal.

De asemenea, hârtia igienică albită poate provoca disconfort. Un studiu de caz din Canada a relevat că o femeie care a avut iritații vulvare timp de patru ani a experimentat ameliorări după ce a folosit hârtie igienică nealbită în timpul unei călătorii în Europa.

Specialiștii recomandă utilizarea hârtiei igienice rezistente, absorbante și moi. Modul în care efectuați ștergerea poate, de asemenea, afecta sănătatea genitală.

Dr. Pasricha sugerează tamponarea hârtiei în jurul zonei anale în loc de ștergere, pentru a evita iritațiile și leziunile. Frecarea agresivă poate duce la hemoroizi, vene umflate în rect și, uneori, la sângerări.

Medicii de la Harvard Medical School recomandă o curățare delicată a zonei anale după fiecare scaun, evitând frecarea agresivă, în special cu săpunuri sau alte produse de curățare a pielii, pentru a preveni iritațiile și mâncărimile anale.

Ștergerea corectă de la față spre spate este esențială, mai ales pentru femei, pentru a preveni pătrunderea bacteriilor fecale în uretră, ceea ce ar putea provoca infecții ale tractului urinar.

National Institutes of Health avertizează că ștergerea în direcția corectă este crucială pentru femei, deoarece bacteriile pot pătrunde mai ușor în vezica urinară din cauza uretrei mai scurte.

Citește și: 7.000.000 lei/lunar, activitatea deputaților în țară. Pentru ce a decontat unul din ei 48.000 lei?

Infecțiile tractului urinar reprezintă o preocupare deosebită pentru femei, deoarece acestea sunt predispuse la aceste afecțiuni din cauza uretrei mai scurte. Bărbații, deși nu la fel de frecvent, pot, de asemenea, dezvolta infecții ale tractului urinar, conform medicilor de la Centrul de Urologie din Florida.

Un alt sfat important este să închideți capacul toaletei înainte de a trage apa, deoarece un studiu a constatat că nepreluarea acestei măsuri duce la răspândirea a de 12 ori mai multe bacterii C.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te