Guvernul Italiei pregătește o nouă lege împotriva fumatului, extinzând interdicția în anumite locuri în aer liber și vizând, de asemenea, țigările electronice. Propunerea a întâmpinat deja multă rezistență în rândul cetățenilor.
O țară importantă din UE interzice fumatul în spațiile publice. Inclusiv țigările electronice
Proiectul prevede ca interzicerea fumatului să fie extinsă și în unele locuri în aer liber, precum parcurile publice, unde trebuie respectată o distanță minimă de doi metri în prezența copiilor și a femeilor însărcinate, în stațiile de transport în comun, și la mesele în aer liber la restaurante și baruri, care vor trebui să amenajeze spații separate pentru fumători și nefumători. Interdicții care vor afecta și țigările electronice și cele din tutun încălzit.
Decizia Executivului Italian a general un val de reacții în Italia. Inclusiv un ministru a reacționat la această propunere pe care o consideră exagerată.
Citește și: Războiul lui Serghei Șoigu cu Grupul Wagner s-a soldat cu 20.000 de mercenari ruși morți
„Țigările electronice ajută mulți oameni să renunțe la cele normale. Fiind un fost fumător care a renunțat acum 4 ani, interdicția de a le fuma în aer liber pare exagerată", spune ministrul italian al Infrastructurii și Transporturilor, Matteo Salvini, potrivit gazetaromanească.
Și România a adoptat o lege asemănătoare, totuși nu atât de dură ca în Italia.
Senatul a adoptat tacit în luna februarie o propunere legislativă de modificare a Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun prin care fumatul este interzis minorilor în locurile publice.
Citește și: Rabla 2023: Cum îți poți lua mașină nouă, cu motor termic, cu până la 3.500 € reducere de la stat
Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 21 decembrie, a fost citită în plen de preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, care a condus şedinţa de luni a plenului.
Propunea legislativă prevede că „interzicerea consumului de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţii economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m în jurul acestora”.