O scriitoare a murit la 28 de ani. A pierdut lupta cu o boală teribilă. Și-a scris ultimul rămas bun

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.02.2023 - 10:04
O scriitoare a murit la 28 de ani. A pierdut lupta cu o boală teribilă. Și-a scris ultimul rămas bun - FOTO: Instagram/nataliefornasier
O scriitoare a murit la 28 de ani. A pierdut lupta cu o boală teribilă. Și-a scris ultimul rămas bun

Natalie Fornasier, din Sydney, s-a stins din viață pe 14 ianuarie. Ea a fost diagnosticată cu melanom metastatic în stadiul III la vârsta de 20 de ani și și-a dedicat o mare parte din viață conștientizării pericolelor cancerului de piele.

SHARE

Fornasier avea doar 20 de ani când s-a trezit într-o dimineață și și-a găsit picioarele pline de vânătăi în timpul unei vacanțe în Grecia. Inițial a crezut că a fost somnambulă, până când și-a dat seama că alunița de pe degetul de la picior, pe care o avea încă de la naștere, își schimbase forma.

Abia la două săptămâni după ce s-a întors acasă i s-a spus că are melanom avansat. I-a fost amputat degetul de la picior și i-au fost îndepărtați ganglionii limfatici din zona inghinală.

Fornasier a primit primul diagnostic de cancer de piele după ce a observat o aluniță mare pe degetul de la picior în urmă cu opt ani.

În decembrie, ea și-a anunțat cei 35.000 de urmăritori de pe Instagram că forma ei de cancer a intrat într-o fază terminală.

Citește și: Se încinge lupta pentru Primăria Capitalei: Nicușor Dan a crescut în sondaje. O „presează” pe Firea

"Ultimele patru luni au fost brutale. La sfârșitul lunii iulie, am primit vestea că cancerul meu era acum în fază terminală și că mai aveam câteva luni de trăit.

Am plâns până am răgușit de frica de moarte. Am țipat pentru copiii pe care nu îi voi avea niciodată, pentru îmbătrânirea, pentru prietenii mei, pentru viața pe care trebuia să o trăiesc", a scris tânăra scriitoare înainte să moară.

"La 28 de ani... totul pare greșit"

"Conversațiile pe care a trebuit să le am, planurile pe care a trebuit să le fac, locurile în care gândurile mele s-au dus și încă se duc - nimic din toate acestea nu este natural. Este dureros.

Am căzut în uitare plângând pentru (soțul) Alexander, pentru durerea de inimă și pentru dragostea pe care aș părăsi-o - pentru viața pe care ar fi trebuit să o avem. Am plâns pentru familia mea.

Citește și: Cristian Diaconescu, la Newsweek Live: „Occidentul va încerca să scurteze războiul din Ucraina”

Singurul meu scop în viață a fost să iubesc. Am experimentat o iubire care consumă totul - ceva atât de profund prețios și puternic și care schimbă sufletul încât știu că, deși părăsesc acest pământ, acea energie și iubire nu vor muri niciodată", a scris tânăra scriitoare.

Ultima ei postare pe Instagram din 21 decembrie conține o imagine cu buchetul de flori pe care l-a primit în spital - și un memento că timpul este prețios.

"Este un minut la un moment dat pentru mine în acest moment - și sunt atât de recunoscătoare că, asta este încă o posibilitate.

"Timpul se mișcă precum un râu"

"Dacă timpul petrecut aici m-a învățat ceva - este că timpul se mișcă precum un râu. Nu poți să vezi începutul sau sfârșitul, dar îl poți simți - așa că ar fi bine să profiți la maximum de el", scria Natalie Fornasier.

A venit în timpul celei de-a patra săptămâni de suferință a tinerei scriitoare și mai avea mai mult de trei săptămâni de trăit.

"Este absurd că a trecut atât de mult timp - timpul este atât de fluid, pare că nu a trecut niciunul, dar calendarul spune altceva", a scris ea la vremea respectivă. 

Ea a detaliat lucrurile simple din casa ei care îi lipseau înainte de a detalia prețul sever pe care melanomul l-a avut asupra corpului ei.

"Nu mai pot merge fără ajutoare, picioarele mele sunt pline de lichid, mă doare tot corpul 24 de ore din 24, 7 zile din 7, iar povara tumorii este intensă.

Durerea mea crește încet, pe zi ce trece îmi simt corpul încetinind puțin mai mult, ceea ce este un lucru atât de bizar de văzut - mai ales când poți simți și tu fizic acest lucru.  Cu toate acestea, acești pereți cu nuanțe galbene și uși vechi și scârțâitoare sunt cel mai bun loc pentru mine - este sigur (și complet aprovizionat cu toate medicamentele de care am nevoie!). 

Oamenii înțeleg adesea greșit îngrijirile paliative și ce înseamnă acestea - dar, în principiu, greutatea îngrijirii medicale este ridicată de pe umerii lui Alexander și îngrijită de asistente și medici care nu vor altceva decât ca tu să nu mai ai dureri", spunea ea, potrivit DailyMail.

Apropiații au făcut o colectă pentru familia scriitoarei înainte de moartea acesteia unde s-au strâns peste 110.000 de dolari. 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te